Românii din SUA i-au transmis lui Klaus Iohannis că nu îl vor pe George Maior ca ambasador

Publicat: 27 05. 2015, 12:39
Actualizat: 27 05. 2015, 13:32

Scrisoarea adresată președintelui Klaus Iohannis este semnată de aproximativ 40 de români, reprezentanți ai unor ziare și organizații neguvernamentale, și a fost dată publicității miercuri de Asociația Jurnaliștilor Români din America de Nord (NARPA).

Semnatarii îi cer președintelui Iohannis să reconsidere decizia de a-l nominaliza pe George Cristian Maior în poziția de ambasador al Romaniei la Washington D.C., susținând că numirea unui fost director al SRI în poziția de ambasador în SUA „va crea automat un zid care va face aproape imposibilă o conlucrare între Ambasadă și comunitate”.

„Mai mult, dat fiind faptul că SRI și-a asumat trecutul fostei Securități, nominalizarea domnului Maior ar redeschide răni adânci în comunitatea românească din SUA, răni care abia s-au cicatrizat după 25 de ani. De asemenea, două situații recente ne arată că SRI, sub domnul Maior, s-a îndepărtat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democrație, făcând enormi pași înapoi în procesul de reformare. Prima acțiune este legată de implicarea SRI în actul de justiție, care deja a stârnit reacții fără precedent ale magistraților din România”, susțin semnatarii scrisorii.

Aceștia reclamă, de asemenea, „implicarea SRI în politică”, în perioada în care instituția a fost condusă de George Maior.

„Comunitatea românească din SUA s-a implicat activ în multe acțiuni în favoarea României, însă nu poate legitima necondiționat pe cineva care a creat un astfel de sistem de control al societății românești, ce aduce aminte de fosta Securitate. După 25 de ani de la căderea regimului comunist, cel mai mare pericol pentru societatea românească este existența unei instituții necontrolabile care mișcă, vede și aude tot. Presa a relatat că în cadrul audierii de către Comisia comună parlamentară de politică externă, domnul Maior a declarat că o preocupare constantă a proiectului său de ambasador va fi consolidarea relației cu comunitatea românească. Din pacate, numirea domnului Maior ca ambasador al Romaniei în SUA nu doar că nu va consolida, dar va șubrezi relația Ambasadei cu comunitatea românească. (…) Potențialul enorm pe care comunitatea din SUA îl are pentru a sprijini România va putea fi fructificat la maxim numai dacă în poziția de ambasador va exista o persoană necontroversată. Dat fiind faptul că avizul Comisiei comune de politică externă din Parlament este doar consultativ, decizia ultimă a nominalizării domnului Maior ca ambasador ân Statele Unite vă aparține în exclusivitate. Vă solicităm, de aceea, să luați serios în considerare nominalizarea unei alte persoane în poziția de ambasador al Romaniei în SUA, o persoană care să ne inspire încredere și cu care să putem conlucra pentru a ajuta România în continuare”, mai arată românii semnatari ai scrisorii către președintele Klaus Iohannis.

În 20 mai, George Maior a primit aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA, el precizând în cadrul audierilor că e inadmisibil ca SUA să fie doar al 11-lea investitor în România.

Președintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a fostului director al SRI George Maior în postul de ambasador în SUA.

George Maior și-a dat demisia de la conducerea Serviciului Român de Informații pe 27 ianuarie.

El a deținut funcția de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informații la data de 4 octombrie 2006.

Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind și președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Senat.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naționale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic și militar, aderarea României la Organizația Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 și 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate și la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcția de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.