Rusia a trimis o scrisoare Statelor Unite privind criza din Ucraina / Blinken și Lavrov vor avea o conversație telefonică marți

Publicat: 01 02. 2022, 10:09
Secretarul de Stat american Antony Blinken | Foto - Profimedia Images

Statele Unite și Rusia continuă dialogul pe tema crizei din Ucraina, marți urmând să aibă loc o conversație telefonică între secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi omologul său rus Serghei Lavrov. În ajunul acestei convorbiri, a avut loc un schimb de scrisori oficiale între Moscova și Washington, a declarat luni un oficial american, care nu a dorit, însă, să dea informaţii despre conţinutul documentului, potrivit AFP.

„Putem confirma că am primit un răspuns scris din partea Rusiei. Credem că nu ar fi productiv să negociem în public, aşa că vom lăsa Rusia să vorbească despre răspunsul său, dacă doresc acest lucru. Rămânem pe deplin angajaţi în favoarea dialogului pentru a rezolva aceste probleme şi vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri, inclusiv cu Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Răspunsul Moscovei vine după ce Statele Unite au trimis o scrisoare Rusiei, săptămâna trecută ,ca răspuns la propunerile de tratat de la mijlocul lunii decembrie, când Moscova şi-a prezentat cerinţele sale de securitate.

Occidentalii îi acuză pe ruşi că au adus peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina în pregătirea unei posibile invazii. Kremlinul asigură că nu intenţionează să atace Ucraina, dar solicită garanţii formale de securitate, în special asigurarea că Ucraina nu va deveni niciodată membră a NATO, dar şi la retragerea trupelor NATO din țările din estul Uniunii Europene.

Președintele american Joe Biden spune că nu se pune problema ca NATO să se retragă din România și Polonia, ci mai degrabă vor fi aduse întâriri în zonă, 8.000 de trupe noi fiind puse în alertă în caz de nevoie.

Miercurea trecută, Statele Unite şi NATO au respins prin scrisori solicitările Moscovei, dar Washingtonul a lăsat uşa deschisă pentru negocieri pe alte subiecte, precum desfăşurarea de rachete sau vizite la bazele militare NATO.