Rusia acuză SUA că instigă la o revoluţie în Republica Moldova, după modelul revoltelor din Belarus/ Analiștii citați de presa din Chișinău: Hoțul strigă hoții

Publicat: 20 10. 2020, 17:15
Actualizat: 20 10. 2020, 17:16

Serghei Narâşkin, șeful Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse, a acuzat marţi SUA că vor să instige la o revoluţie în Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc pe 1 noiembrie. Narâşkin susține că „revoluția” ar urma să fie declanșată după modelul Republicii Belarus şi Kârgâzstanului, unde în prezent au loc ample revolte populare.

„SUA continuă să se amestece fără nicio reţinere în treburile interne ale unei ţări prietene a Moscovei (…). Astăzi vedem că americanii orchestrează un scenariu revoluţionar pentru Republica Moldova în noiembrie”, a declarat, potrivit unui comunicat citat de SFP, şeful SVR, Serghei Narâşkin citat de radiochisinau.md

Recent, și ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a acuzat SUA de amestec intern în treburile interne ale R.Moldova

Sursa citată a amintit că, recent, și ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a acuzat SUA de amestec intern în treburile interne ale R.Moldova.

Analiștii politici citați de radiochisinau.md susțin însă că acuzațiile lansate de Lavrov către SUA,care ar împiedica procesul de reglementare a diferendului transnistrean, au ca scop să distragă atenția publică de la faptul că anume Rusia își menține trupele sale în stânga Nistrului, comentează experții. Ei consideră că declarațiile respective au fost făcute și în contextul electoral de la Chișinău.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a referit tangențial la situația din Republica Moldova într-un interviu oferit unor instituții de presă, considerate ca fiind apropiate Kremlinului. Potrivit acestuia, mecanismului de reglementare a diferendului transnistrean în formatul 5+2 nu funcționează din cauza Statelor Unite, care ar încerca să transforme Republica Moldova într-o nouă zonă de conflict. El acuză Washingtonul și că s-ar implica în afacerile interne ale statului de peste Prut.

Analiști politici: „Hoțul strigă hoțul. Rusia ține trupe în Transnistria, Rusia vrea să impună o soluție în favoarea ei – federalizarea Republicii Moldova”

Analistul politic Nicolae Negru califică declarațiile lui Serghei Lavrov drept „stranii”, în contextul în care anume Rusia menține trupe militare în stânga Nistrului și împiedică, astfel, identificarea unei soluții viabile.

„Hoțul strigă hoțul. Rusia ține trupe în Transnistria, Rusia vrea să impună o soluție în favoarea ei – federalizarea Republicii Moldova. Prin urmare, nu implicarea SUA în afacerile interne ale Republicii Moldova este motivul de ce s-a produs în felul acesta Lavrov”, a declarat Nicolae Negru.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova: Această escapadă a lui Lavrov împotriva SUA denotă faptul că Rusia este gata să-l susțină pe Dodon în fraudarea alegerilor

Iar analistul Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, consideră declarațiile șefului diplomației ruse drept electorale și care denotă sprijinul Moscovei pentru Igor Dodon.

„Această escapadă a lui Lavrov împotriva SUA, în speță împotriva ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, denotă faptul că Rusia este gata să-l susțină pe Dodon în fraudarea alegerilor, doar că el să câștige și în așa fel să reglementeze interesele sale în Republica Moldova”, a menționat Anatol Țăranu, citat de radiochisinau.md.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon: Nu văd potenţial pentru mari proteste la Chişinău

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, însă, într-un interviu acordat online agenţiei de presă rusă TASS, că nu vede potenţial pentru mari proteste după alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie în republică.

„Nu văd potenţial pentru mari proteste la Chişinău. Desigur, nemulţumiţi vor exista, însă deocamdată nu văd în Republica Moldova potenţialul pentru un scenariu asemeni celui care are loc în ultima vreme în unele ţări, unde au fost de asemenea alegeri prezidenţiale”, a declarat Igor Dodon.

Opt candidați înscriși în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova
Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost fixat pentru 1 noiembrie. În cursă sunt înregistraţi opt candidaţi: Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent/ susţinut de PSRM), Violeta Ivanov (Partidul Şor), Maia Sandu (PAS), Octavian Ţîcu (PUN) şi Dorin Chirtoacă (blocul Unirea). Câştigător va fi declarat candidatul care va obţine cel puţin jumătate dintre voturile alegătorilor. În caz contrar, după două săptămâni va fi organizat al doilea tur.