Rusia lansează o nouă generație de submarine nucleare

Publicat: 15 02. 2012, 11:56
Actualizat: 04 03. 2012, 22:50
Rusia a lansat primul său submarin dintr-o nouă generație de la destrămarea Uniunii Sovietice, a anunțat miercuri compania producătoare, citată de Reuters. Submarinul Iuri Dolgoruki a fost lansat marți noaptea la șantierul Sevmaș din orașul arctic Severodvinsk.

Rusia a lansat primul său submarin dintr-o nouă generație de la destrămarea Uniunii Sovietice, a anunțat miercuri compania producătoare, citată de Reuters. Submarinul Iuri Dolgoruki a fost lansat marți noaptea la șantierul Sevmaș din orașul arctic Severodvinsk. Construcția sa a durat peste 12 ani din cauza problemelor de finanțare care au survenit în anii ’90, când industria constructoare de nave a pierdul numeroși experți talentați și fonduri guvernamentale.

Submarinul din clasa Borei poate transporta 107 marinari timp de 100 de zile fără a ieși la suprafață. Submarinul a fost mutat pe un doc de suprafață anul trecut în prezența prim-vicepremierului Serghei Ivanov, care a apreciat construirea acestuia ca un mare pas către reconstrucția flotei navale ruse afectată de numeroare accidente. Flota navală rusă a suferit o serie de accidente, inclusiv pierderea submarinului nuclear Kursk în Marea Barenț în august 2000. Toți cei 118 marinari aflați la bord au murit.

Președintele Vladimir Putin, care și-a intensificat retorica împotriva NATO ca urmare a extinderii alianței către Rusia, încurajează dezvoltarea armelor ca parte a planului de a reconstrui forța de atac nuclear a Rusiei. Flota navală rusă a desfășurat recent exerciții în Oceanul Atlantic, în urma unei ieșiri în Marea Mediterană.