S-a descoperit „tulpina” care a îmbolnăvit bebelușii din Argeș. Care este starea copiilor internați la „Marie Curie”

Publicat: 25 02. 2016, 17:57

„Cauza îmbolnăvirilor este o infecția cu E-Coli 0 26, o tulpină diferită de cea obișnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman”, a completat dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

În ceea ce privește starea de sănătate a copiilor internați acum la Spitalul Marie Curie, ministrul Sănătății a spus că aceștia se simt mai bine comparativ cu zilele trecute.

Copilul ajuns miercuri seara la Spitalul Marie Curie se află în acest moment înternat la Terapie Intensivă.

„În spital sunt internați în acest moment șase copii: trei pacienți care urmează dializa, doi care nu mai fac dializă și un copil internat la Terapie Intensivă. Acesta a ajuns aseară la spitalul nostru. A fost trimis cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic. Pot să vă spun că s-a confirmat încă de la internare. După două ore am avut și rezultatele de laborator”, a explicat dr. Mihaela Bălgrădean, șefa Secției de Nefrologiei a Spitalului Marie Curie.

De asemenea, dr.Bălgrădean a mai spus că la spital urmează să ajungă și un copil în vârstă de 11 luni, din Câmpulung. Abia după analizele de laborator se va putea stabili dacă și în cazul acestuia se confirm sindromul hemoltic uremic.

ANSVSA caută alimentele care i-au îmbolnăvit pe copii

ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătății pentru a descoperi care sunt alimentele care i-au îmbolnăvit pe copiii internați la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic, anunță Autoritatea Națională
„Având în vedere că ancheta epidemiologică desfășurată de Ministerul Sănătății a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acțiuni specifice, conform competențelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare”, anunță reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Astfel, ministerul Sănătății a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, informațiile necesare pentru a desfășura ancheta. Conform informațiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită și carne de pui, fructe și legume, achiziționate atât din comerț, din gospodăria proprie cât și de la persoane particulare.

ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare Argeș și Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică în desfășurarea tuturor acțiunilor specifice anchetei.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Național de Referință din România, abilitat pentru acest tip de determinări.
IISPV are implementată metoda de analiză pentru E-coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară. Pentru analiză se prelevează câte cinci eșantioane din același produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli.

Determinarea de laborator durează între două zile, în cazul în care probele sunt negative și minim patru zile în cazul probelor pozitive.