Salariul Patriarhului. Cum reacționează Preafericitul Daniel după ce în presă a apărut „fluturașul” său „de salariu”

Publicat: 10 12. 2014, 16:40

Patriarhul este asimilat la salarizare cu Primul Ministru sau Președinții Curții de Conturi și Curții Constituționale, dar nu cu Președintele României, se precizează în comunicatul remis gândul. Ca șef al Bisericii Ortodoxe Române, Președinte al Sfântului Sinod, al Adunării Naționale Bisericești și al Permanenței Consiliului Național Bisericesc, având în subordine aproape 700 de angajați, Preafericitul Părinte Daniel primește de la stat un salariu net de 7731 lei, iar ca Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Arhiepiscop al Bucureștilor, având alți 400 de angajați în subordine, el primește un singur salariu, nu două, și anume de 6169 lei net, nu de la stat, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, se arată în comunicat.

Mai mult, explică Patriarhia, din salariul său, Preafericitul face și donații. Astfel, 4000 lei sunt dați lunar pentru construirea bisericii mănăstirii din satul natal, Dobrești, județul Timiș, și pentru obștea ei monahală, iar alți 2000 lei sunt redirecționați către mai mulțidintre angajați săraci ai Administrațiilor patriarhală și eparhială care muncesc mult, dar au salarii mici. De asemenea, Patriarhul ajută financiar și material (cu alimente sau haine) unii studenți, monahi și credincioși mireni săraci care se află în situații dificile.

Potrivit aceleiași surse, Patriarhul plătește, din salariu, o contribuție lunară pentru locuință și o contribuție pentru masă. Tot din retribuție își cumpără hainele, cărți și lucrurile strict necesare. Iar dacă primește o donație financiară nu o oprește pentru sine, ci o redirecționează către Biserică. La fel se întâmplă și cu bunurile sale – obiecte și veșminte liturgice – care intră în Patrimoniul Bisericii. De altfel, orice proprietate personală a Preafericitului rămâne tot Bisericii. „Părinte slujitor” și nu „patron de firmă privată”, Patriarhul Daniel nu are program fix de lucru, adesea lucrând între 14 și 16 ore zilnic, se mai arată în comunicat.

Redăm mai jos integral comunicatul remis gândul de către Patriarhia Română.

„Patriarhul României nu adună, ci dăruiește bani,
iar contribuția Patriarhiei Române la bugetul de stat este dublă față de suma primită

Pe Comisarul.ro, un site cu identitate incertă și atitudini justițiare, recunoscut pentru partizanatul politic și încercările de dezinformare cu scop de manipulare, a fost postat în ziua de 9 decembrie 2014 un material cu titlul Regele bugetarilor din România/22.901 lei net lunar.

Pentru corecta informare a opiniei publice și a jurnaliștilor care din comoditate nu obișnuiesc să se documenteze temeinic, ci preferă să preia informații din tot felul de surse obscure, reluăm următoarele precizări:

În semn de recunoaștere și apreciere a contribuției Cultelor religioase la viața spirituală, culturală și socială a României, statul român acordă salarii conducătorilor Cultelor religioase recunoscute din România prin analogie cu cele ale demnitarilor de stat. Astfel, Patriarhul României este asimilat la salarizare cu Primul Ministru sau Președinții Curții de Conturi și Curții Constituționale, dar nu cu Președintele României, așa cum dezinformează Comisarul.ro. 

Mai precis, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Președinte al Sfântului Sinod, al Adunării Naționale Bisericești și al Permanenței Consiliului Național Bisericesc, având în subordine aproape 700 de angajați, Preafericitul Părinte Daniel primește de la stat un salariu net de 7731 lei.

Ca Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Arhiepiscop al Bucureștilor, având în subordine aproape 400 de angajați, el primește un singur salariu, nu două, și anume de 6169 lei net, nu de la stat, cum afirmă tendențios Comisarul.ro, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Din banii primiți ca salariu, în fiecare lună, Patriarhul României oferă 4000 lei pentru construirea bisericii mănăstirii din satul natal, Dobrești, județul Timiș, și pentru obștea ei monahală, precum și un ajutor financiar de 2000 lei pentru mai mulți angajați săraci din Administrația patriarhală și din Administrația eparhială care muncesc mult, dar au salarii mici. De asemenea, Patriarhul ajută financiar și material (cu alimente sau haine) unii studenți, monahi și credincioși mireni săraci care se află în situații dificile.

Din inițiativă proprie, Patriarhul României, asemenea celorlalți monahi care locuiesc în Reședința patriarhală, plătește, din salariul său, o contribuție lunară pentru locuință și o contribuție pentru masă. Tot din salariul său, Patriarhul își cumpără hainele, cărțile și lucrurile strict necesare. În același timp, orice donație financiară, pe care o primește personal, Patriarhul nu o reține pentru sine, ci este îndreptată integral spre susținerea activităților liturgice, sociale și culturale ale Bisericii, oferindu-se donatorului inițial chitanță și scrisoare de mulțumire. De asemenea, toate obiectele și veșmintele liturgice primite de Patriarh ca dar intră în inventarul și patrimoniul Bisericii, iar orice proprietate personală a Patriarhului rămâne moștenire Bisericii, conform prevederilor canonice, statutare și sinodale. Deci, Patriarhul nu este un patron de firmă privată, ci Părinte slujitor al Bisericii.

Asemenea și altor ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României nu adună bani, ci dăruiește bani, nici nu lucrează opt ore pe zi, ci adesea între 14 și 16 ore pe zi. Din aceste motive, Patriarhul României poate vorbi cu convingere în predicile sale despre valoarea milosteniei și a hărniciei, despre importanța responsabilității și corectitudinii față de instituția Bisericii.

În ceea ce privește personalul din Administrația patriarhală, precizăm că numai o treime din salariații Administrației patriarhale primește o contribuție la salariu de la bugetul de stat, în valoare totală de 619.397 lei. În schimb, suma totală plătită lunar de Administrația patriarhală pentru impozite și asigurările sociale la salarii este de 1.126.584 lei, conform Declarației 112 depusă la ANAF. Ca atare, Patriarhia Română virează la bugetul de stat aproape dublu față de cât primește. Deci, nicio șansă sau niciun pericol de îmbogățire!

În concluzie, site-ul Comisarul.ro fabulează și dezinformează, în loc să obțină informații reale de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române. Probabil că interesul pentru dezinformare al site-ului menționat este mai mare decât dorința de informare corectă a vizitatorilor săi”.