SANCȚIUNI. Polițiștii, încurcați de noile amenzi! „Nu avem cadru legal să sancționăm cetățenii!”

Publicat: 18 05. 2020, 16:26
Actualizat: 18 05. 2020, 16:27
Polițiștii se plâng de faptul că noile amenzi, pentru lipsa măștii de protecție în spații publice, nu sunt acoperite de lege/ Sursă FOTO: Alexandra Pandrea - Gândul

Polițiștii care, începând cu ziua de luni, ar fi trebuit să înceapă să împartă amenzi usturătoare celor care nu poartă măști în spațiile publice, se plâng de faptul că, cel puțin deocamdată, nu au un cadru legal pentru acordarea acestor sancțiuni, care pornesc de la 500 și ajung până la 2500 de lei. 

Potrivit unor surse din Poliție, agenții care trebuiau să dea amenzi, începând de luni dimineață, ar fi descoperit că nu au un cadru legal pentru aplicarea sancțiunilor. Polițiștii au constatat că deși amenzile există, faptele pentru care acestea ar trebui acordate nu există. Ca urmare, Legea 55 din 15 mai 2020, prevede, la articolul 65, contravenții pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecție a vieții, însă, spun oamenii legii, aceste măsuri nu sunt descrise în niciun fel. „De fapt, există un proiect de Hotărâre de Guvern, în care se vorbește despre obligația purtării măștii în spațiile publice și mijloacele de transport în comun, însă nu este încă publicată. Ca urmare, nu avem dreptul legal să sancționăm cetățenii pentru acest motiv”, au declarat, pentru Gândul.ro, sursele citate.

Sancțiunile vor putea fi anulate în instanță

De altfel, autoritățile au anunțat că, începând de luni, amenda pentru cei care nu poartă mască de protecție este cuprinsă între 500 lei şi 2.500 lei. Totuși, conștienți că prevederile legii nu sunt descrise așa cum trebuie, Hotărârea de Guvern a fost trimisă spre adoptare, pentru a putea fi publicată în Monitorul Oficial. Abia atunci, purtatul măștii va deveni obligatoriu „în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”.
În lipsa unei astfel de descrieri precise, procesele-verbale de contravenție vor putea fi anulate în instanță.
În același timp, lipsa declarației pe proprie răspundere, pentru călătorii între localități, la distanțe mai mari de 30 km, poate fi sancționată cu aceleași amenzi minime de 500 de lei și maxime de 2.500 de lei.