Șapte din zece părinți vor să-și înscrie copilul la un program „Școală după școală”. STUDIU

Publicat: 19 02. 2014, 09:22
Actualizat: 22 10. 2014, 18:03

Cu toate că este prevăzut în legea educației nr.1/2011, programul „Școală după școală” există în puține școli din România, arată raportul privind nevoia unui asemenea serviciu lansat marți de Fundația World Vision România. Raportul relevă  că 52,2% dintre părinții elevilor din mediul urban sunt dispuși să plătească pentru un astfel de serviciu.

Cercetarea arată că în prezent școlile care au astfel de programe acoperă numai 41,5% din cererea existentă. Cercetarea arată că 5,6 % dintre părinți intervievați  au afirmat ca au accesat  pentru copii servicii private de tip „Școală după Școală”.  

Întrebați  despre motivele pentru care copiii lor nu beneficiază de un program de tip „Școală după școală”, 37% din părinți spun  că primul motiv este lipsa unui astfel de serviciu în comunitatea lor. Un alt motiv pentru care  15,2% din părinți nu-și duc copiii la un astfel de program este că bunicii le supraveghează copiii. De asemenea, 11,7% dintre părinți consideră un program „Școală după școală” este prea scump.

Studiul arată că  81,1% din serviciile „Școală după școală” actuale funcționează în regim de serviciu plătit.

Părinții din mediul urban ar da mai mulți pentru programul de după școală

Cercetarea arată că  72,8 % dintre părinții dispuși să plătească pentru programul „Școală după Școală”, 37,9% ar aloca sub 100 lei lunar/ copil pentru un asemenea serviciu, iar  25,9 % ar aloca între 100 -200 lei lunar/ copil.

Părinții din mediul rural declară că nu pot aloca nici un ban pentru chiar dacă acesta ar costa mai puțin de 100 lei/lună/copil. într-o proporție mai mare decât cei din mediul urban.

Cercetarea arată că 52,2% dintre părinții din mediul urban și 18,3% din mediul rural sunt dispuși să plătească mai mult de 100 de lei pe lună pentru copil.

„Programul Școală după Școală poate să răspundă unor probleme majore de pe agenda publică a ultimilor ani: absenteismul scolar, părăsirea timpurie a școlii, procentele tot mai mici de promovabilitate la examenele naționale”, a spus Daniela Buzducea, Dorector de Advocacy World Vision Romania.

Costurile programului „Școală după Școală” pot fi suportate de către primărie

Programul „Școală după Școală” este  prevăzut în legea Educației și se poate organiza în aceeași instituție în care învață elevul, în măsura în care există spații. Un astfel de program poate fi organizat de către școlile care au spațiu, de consorții școlare, de cluburi școlare, de organizații neguvernamentale de profil sau chiar de biserică.

Costurile unui astfel de program pot fi suportate de primărie, din fonduri europene, din donații, sponsorizări, de către părinți, organizații neguvernamentale sau de către biserică.