Sărăcia, mai tare ca frigul. 1.000 de asociații de proprietari din București, cu 60.000 de apartamente, refuză căldura RADET-ului de frica facturilor mari

Sărăcia, mai tare ca frigul. 1.000 de asociații de proprietari din București, cu 60.000 de apartamente, refuză căldura RADET-ului de frica facturilor mari
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 03:52

De frica facturilor la întreținere, bucureștenii din peste60.000 de apartamente preferă să îndure frigul. Deși Regia Autonomăde Distribuție a Energiei Termice (RADET) a reluat furnizareacăldurii de aproximativ trei zile, peste 1.000 de asociații deproprietari refuză să deschidă vanele din subsol. Directorulgeneral al RADET, Mihai Becheanu, a declarat pentru gândul că „unprocent cuprins între 10 și 15 la sută dintre asociațiile deproprietari refuză căldura. Aceste asociații sunt la mânaadministratorilor de bloc care refuză să deschidă vanele dinsubsolul blocurilor. Administratorii spun că le vor veni facturimari și că acesta este motivul pentru care nu deschid vanele, deșimulți dintre proprietari vin la noi și reclamă că vor să aibăcăldură în apartamente” . Președintele Ligii Asociațiilor deProprietari Habitat, Mihai Mereuță, susține că „este ilegal și nupoți să-i refuzi unui proprietar dreptul de a primi căldură. Îniarna asta se va muri pe capete. De frica facturilor, oamenii vorrefuza căldura. Frigul din apartamente se va suprapune lipseimedicamentelor și alimentației necorespunzătoare. Puțini bătrâni șibolnavii cronici cu venituri modeste vor supraviețui acesteiierni”. În București sunt racordate la sistemul centralizat determoficare 12.000 de asociații de proprietari care însumează570.000 de apartamente.

Facturile la căldură pe octombrie rămân onecunoscută

Directorul general al RADET, Mihai Becheanu, nu poate apreciacât de mari vor fi facturile pentru căldura furnizată în lunaoctombrie. „În toți anii, cel mai devreme căldura se pornea dupădata de 15 noiembrie. Nu pot să apreciez cât or să fie cele dinluna octombrie, este prea devreme. Sistemul de termoficare a fostpornit pentru iarnă și așa va rămâne până la primăvară. Vom furnizaapa caldă non-stop. Au fost unele probleme cu apa caldă când amînceput să dăm căldură. Acum CET-urile s-au echilibrat din punct devedere termic și din această seară nu vor mai fi probleme în niciozonă a Capitalei”. Nici președintele Ligii Asociațiilor deProprietari Habitat, Mihai Mereuță, nu poate face estimări. „Nu amla ce să mă raportez. Până acum nu s-a maid at căldură înoctombrie. Oricum, dacă luna va fi din punct de vedere termicsimilară lunii noiembrie a anului trecut, atunci facturile vorcrește cu 10-15 la sută. Majorarea provine din creșterea prețuluila apa rece, gaze și a TVA-lui”.

50 la sută din valoarea facturii – căldura pentrupărțile comune

otuși, chiar și cei care își închid caloriferele vor plătipentru căldură mai mult cu 40 la sută. Recentul Ordin al ANRSprevede că din această iarnă, în lunile decembrie, ianuarie șifebruarie, costurile pentru încălzirea părților comune vorreprezenta 30 la sută din valoarea facturii la căldura primită deasociația de proprietari de la furnizorul de agent termic. Încelelalte luni, procentul va fi de 50 la sută.Până acum, cota partepentru încălzirea părților comune era de 10% din totalul facturii.Această măsură a fost luată de ANRSC și este considerată corectă demajoritatea asociațiilor de proprietari. Ea îi va afecta și pedebranșați sau pe cei care și-au montat centrale de apartament.

Tags:
Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Ora de iarnă 2021. Nu se mai dă ceasul? Anunț pentru toți românii
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021