• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Sărăcia, mai tare ca frigul. 1.000 de asociații de proprietari din București, cu 60.000 de apartamente, refuză căldura RADET-ului de frica facturilor mari

Sărăcia, mai tare ca frigul. 1.000 de asociații de proprietari din București, cu 60.000 de apartamente, refuză căldura RADET-ului de frica facturilor mari
De frica facturilor la întreținere, bucureștenii din peste 60.000 de apartamente preferă să îndure frigul.

De frica facturilor la întreținere, bucureștenii din peste60.000 de apartamente preferă să îndure frigul. Deși Regia Autonomăde Distribuție a Energiei Termice (RADET) a reluat furnizareacăldurii de aproximativ trei zile, peste 1.000 de asociații deproprietari refuză să deschidă vanele din subsol. Directorulgeneral al RADET, Mihai Becheanu, a declarat pentru gândul că „unprocent cuprins între 10 și 15 la sută dintre asociațiile deproprietari refuză căldura. Aceste asociații sunt la mânaadministratorilor de bloc care refuză să deschidă vanele dinsubsolul blocurilor. Administratorii spun că le vor veni facturimari și că acesta este motivul pentru care nu deschid vanele, deșimulți dintre proprietari vin la noi și reclamă că vor să aibăcăldură în apartamente” . Președintele Ligii Asociațiilor deProprietari Habitat, Mihai Mereuță, susține că „este ilegal și nupoți să-i refuzi unui proprietar dreptul de a primi căldură. Îniarna asta se va muri pe capete. De frica facturilor, oamenii vorrefuza căldura. Frigul din apartamente se va suprapune lipseimedicamentelor și alimentației necorespunzătoare. Puțini bătrâni șibolnavii cronici cu venituri modeste vor supraviețui acesteiierni”. În București sunt racordate la sistemul centralizat determoficare 12.000 de asociații de proprietari care însumează570.000 de apartamente.

Facturile la căldură pe octombrie rămân onecunoscută

Directorul general al RADET, Mihai Becheanu, nu poate apreciacât de mari vor fi facturile pentru căldura furnizată în lunaoctombrie. „În toți anii, cel mai devreme căldura se pornea dupădata de 15 noiembrie. Nu pot să apreciez cât or să fie cele dinluna octombrie, este prea devreme. Sistemul de termoficare a fostpornit pentru iarnă și așa va rămâne până la primăvară. Vom furnizaapa caldă non-stop. Au fost unele probleme cu apa caldă când amînceput să dăm căldură. Acum CET-urile s-au echilibrat din punct devedere termic și din această seară nu vor mai fi probleme în niciozonă a Capitalei”. Nici președintele Ligii Asociațiilor deProprietari Habitat, Mihai Mereuță, nu poate face estimări. „Nu amla ce să mă raportez. Până acum nu s-a maid at căldură înoctombrie. Oricum, dacă luna va fi din punct de vedere termicsimilară lunii noiembrie a anului trecut, atunci facturile vorcrește cu 10-15 la sută. Majorarea provine din creșterea prețuluila apa rece, gaze și a TVA-lui”.

50 la sută din valoarea facturii – căldura pentrupărțile comune

otuși, chiar și cei care își închid caloriferele vor plătipentru căldură mai mult cu 40 la sută. Recentul Ordin al ANRSprevede că din această iarnă, în lunile decembrie, ianuarie șifebruarie, costurile pentru încălzirea părților comune vorreprezenta 30 la sută din valoarea facturii la căldura primită deasociația de proprietari de la furnizorul de agent termic. Încelelalte luni, procentul va fi de 50 la sută.Până acum, cota partepentru încălzirea părților comune era de 10% din totalul facturii.Această măsură a fost luată de ANRSC și este considerată corectă demajoritatea asociațiilor de proprietari. Ea îi va afecta și pedebranșați sau pe cei care și-au montat centrale de apartament.

Tags:
Inchide