Șase persoane, trimise în judecată în dosarul traficului de celule de la clinica Med New Life

Publicat: 06 08. 2013, 17:52
Actualizat: 06 08. 2013, 19:57
Șase persoane, între care cetățeni israelieni, au fost trimise în judecată, pentru trafic de celule, de către procurorii DIICOT, în dosarul clinicii private Med New Life din Capitală, fiind acuzate că ar fi racolat studente de la care, contra cost, recoltau ovocite vândute ulterior în străinătate.

Șase persoane, între care cetățeni israelieni, au fost trimise în judecată, pentru trafic de celule, de către procurorii DIICOT, în dosarul clinicii private Med New Life din Capitală, fiind acuzate că ar fi racolat studente de la care, contra cost, recoltau ovocite vândute ulterior în străinătate.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a unui număr de șase inculpați, cetățeni români și străini, membri ai unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de celule de origine umană în formă continuată, se arată într-un comunicat remis marți agenției MEDIAFAX.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că inculpații au fost trimiși în judecată în dosarul clinicii Med New Life din București, în care doi reprezentanți ai acesteia au fost arestați preventiv, în februarie.

Potrivit anchetatorilor, reprezentanți ai clinicii, împreună cu cetățeni israelieni specializați în domeniul reproducerii asistate, ar fi racolat, prin diverse metode, persoane de sex feminin, preponderent studente, pe care, contra sumei de 600 de euro pentru fiecare, le supuneau unor tratamente de stimulare hormonală, ulterior procedându-se la recoltarea de ovocite.

În paralel, inculpații au fost preocupați și de identificarea unor persoane dornice de fertilizare in vitro, pe care le-au supus procedurilor de embriotransfer, se mai arată în comunicat.

Materialul genetic astfel obținut a fost folosit, susțin procurorii, pentru fertilizarea in vitro a 225 de persoane, în mare parte de cetățenie israeliană, de la care inculpații au obținut beneficii materiale considerabile.

Trei dintre inculpați sunt acuzați, de asemenea, că au falsificat o serie de înscrisuri sub semnătură privată, atestând împrejurări neconforme cu realitatea, și că au înlesnit uneia dintre inculpate, specialist în domeniul biologiei celulare, realizarea embriotransferurilor, fără ca aceasta să posede aviz de liberă practică în România, precizează DIICOT.

În rechizitoriu este reținută și acuzația de utilizare, în procedurile de stimulare hormonală, a unor medicamente care nu aveau autorizație de punere în circulație pe teritoriul românesc, valoarea acestora fiind estimată la peste 200.000 de euro.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul București.

În 2009, într-un alt caz, mai mulți medici de la clinica privată Sabyc au fost acuzați că ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.

Șeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit și Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza și Yair Miron au fost condamnați în 14 noiembrie 2012, de către Tribunalul București, la cinci ani de închisoare cu executare, Victor Zota, fost director executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT), a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare, iar Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional București al ANT, a fost condamnată la șase luni de închisoare cu executarea pedepsei. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.

În mai 2013, Curtea de Apel București a redus de la cinci la trei ani de închisoare cu excutare pedepsele pentru șeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, în timp ce Victor Zota, fost director executiv al ANT, a rămas cu pedeapsa de trei luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă

Potrivit procurorilor, patronii și angajați ai clinicii Sabyc racolau femei cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care consimțeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, unii dintre acuzați supraveghind procedura de stimulare ovariană și de prelevare de ovocite.

Femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel și că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenție, potrivit procurorilor.