Scandal la Arad după ce primarul Falcă anunță retragerea proiectului de reamenajare a unui parc

Publicat: 16 01. 2015, 20:24

Primarul Gheorghe Falcă a organizat, vineri, la Palatul Administrativ, o prezentare publică privind viziunea municipalității de a reamenaja Parcul Eminescu, aflat chiar în spatele sediului primăriei, după ce ideea a declanșat protestele unor organizații, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La prezentare au fost prezenți consilieri locali, reprezentanți ai administrației, arhitecți, ziariști, dar și membri ai comunității care se opune vehement proiectului de modificare a parcului.

Celor care nu fuseseră invitați, dar au fost prezenți în sală, primarul le-a transmis că au două opțiuni: să plece sau „să respecte regulile” unor discuții decente. Nimeni nu a părăsit sala, dar nici nu s-au semnalat incidente pe parcursul celor două ore în care Falcă și reprezentanții primăriei au prezentat proiectul.

În expunerea sa, primarul a legat proiectul de reamenajare a parcului de Cetatea Aradului, care în momentul valorificării din punct de vedere turistic va atrage un trafic și mai mare decât cel actual în zona centrală, care va duce la blocaje. În același timp, edilul a spus că nu vor exista suficiente locuri de parcare în apropierea cetății, în condițiile în care se estimează că vor fi cel puțin 2.000-3.000 de vizitatori pe zi.

Astfel, Falcă a spus că reamenajarea parcului ar fi rezolvat problema „sugrumării” traficului în spatele Palatului Administrativ, prin crearea unei legături rutiere subterane spre cel mai mare cartier din oraș – Micălaca -, dar și a unei parcări cu sute de locuri.

„Astăzi (vineri – n.r.) am demonstrat, pe baza documentelor de la specialiști din Germania și România, necesitatea de realizare a unui parc central cu o parcare subterană și cu două fluxuri noi de circulație. Constatând în mediile virtuale și într-o parte a societății dezinformarea conform căreia noi doar tăiem copaci și realizăm o placă din beton peste acest parc, am luat decizia de a retrage acest proiect și de a merge într-o campanie de informare a publicului”, a spus Falcă.

El a adăugat că nu renunță la idee, iar un referendum local pe acest subiect ar putea avea loc în 2017.

Campania de informare ar urma să dureze o jumătate de an și va fi legată de proiectul „Arad – Capitală Culturală Europeană”.

Aproximativ 200 de persoane au participat, sâmbătă, la un protest organizat în Parcul Eminescu, participanții temându-se că parcul va fi desființat.

Cei prezenți la mitingul de protest au răspuns unei invitații lansate pe rețelele de socializare, după ce Primăria Arad anunțase că va comanda un studiu de fezabilitate pentru ca specialiștii să găsească soluții pentru reamenajarea parcului, una dintre variantele propuse fiind construirea sub parc a unui tunel rutier cu parcare, iar la suprafață zona să fie pietonală pentru a lega Palatul Administrativ de faleza Mureșului și Ștrandul Neptun.

Imediat după anunțarea intențiilor, diverse organizații locale au protestat public, susținând că parcul va fi distrus, iar arborii seculari vor fi tăiați, lucru negat de către responsabilii locali.

Totuși, organizațiile au inițiat o petiție online, care a strâns peste 2.500 de semnături, militându-se pentru păstrarea parcului în forma actuală.

La rândul lor, responsabilii Primăriei Arad spuneau că nu au în vedere desființarea parcului, fiind în proceduri o licitație pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind reamenajarea zonei, pentru care s-a alocat din bugetul local suma de 161.000 de lei. După studiul respectiv urmau să se stabilească soluțiile de reamenajare a zonei, iar construirea unui pasaj rutier cu parcare era doar una dintre variantele propuse de municipalitate, însă licitația va fi acum anulată.