SCHIMBARE MAJORĂ. Noutatea de pe toate etichetele produselor alimentare și din toate meniurile de restaurant din România

Publicat: 23 11. 2014, 16:28

Sunteți alergic la ouă, pește sau nuci, iar mâncatul în oraș vă crează o stare de disconfort deoarece trebuie să întrebați chiar și de două-trei ori chelnerul ce ingredinte sunt folosite pentru gătirea preparatului pe care îl comandați.

Peste trei săptămâni nu veți mai fi nevoit să faceți acest lucru deoarece va intra în vigoare o directivă a Uniunii Europene potrivit căreia restaurantele, tavernele sau cantinele vor trebui să aibă menționat în meniu dacă au folosit ingrediente cu potențial pericol pentru alergici.

Actul normativ se va aplica și în cazul alimentelor ambalate. De exemplu, pe etichetele biscuiților va fi menționat și dacă există urme de ouă, gluten, alune sau lapte, ingredinte considerate alergene.

Decizia a fost luată după ce zeci de persoane au ajuns la spital în șoc anafilactic pentru că au mâncat diferite preparate fără să știe că printre ingredintele de bază se aflau și substanțe alergene.

Pe lista ingredientelor alergene figurează glutenul, crustaceele, moluștele, peștele, alunele, lupinul, alunele de pădure, soia, ouăle, laptele, țelina, muștarul, susanul și dioxid de sulf.

„Cea mai mare intoleranță este la lactoză, poate provoca indigestie, arahidele pot duce chiar la șoc anahilactic, fructele de mare dau alergie multora”, a spus dr. Brândușa Petrutescu, medic alergolog.

După ce ne-a dat un răgaz de doi ani, Uniunea Europeana ne obligă, în mai puțin de o lună, să respectăm legea. Etichetele trebuie completate și cu alte informații.

„Se introduce lotul din care face parte, țara de origine, valoare nutrițională”, a declarat Viorel Morarescu, ministerul Agriculturii.

De exemplu, în cazul unui iaurt se va trece numărul de calorii atât pe porție, cât și pe suta de grame, la fel și grăsimile, zaharurile și cantitatea de sare.

Cine nu se conformează riscă să fie amendat de inspectorii de la Protecția Consumatorilor.