Schimbarea propusă de ministrul Pricopie pentru elevii din clasa a XI-a: Va începe în 2014

Publicat: 13 05. 2013, 16:31
Actualizat: 19 05. 2015, 19:38
Ministrul Educației, Remus Pricopie, va propune ca, din 2014, simulările de bacalaureat să fie introduse și la clasa a XI-a, având în vedere experiența simulărilor din acest an, dar și rezultatele nesatisfăcătoare înregistrate la examenul propriu-zis din anii trecuți.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, va propune ca, din 2014, simulările de bacalaureat să fie introduse și la clasa a XI-a, având în vedere experiența simulărilor din acest an, dar și rezultatele nesatisfăcătoare înregistrate la examenul propriu-zis din anii trecuți.

„În acest sens, voi lansa foarte curând în dezbatere publică următoarele două noutăți: simulările vor avea loc atât la clasa a XII-a, în luna martie, cât și la clasa a XI-a, în luna mai. Practic, elevii care vor susține examenul de bacalaureat în 2015 vor trece prin două etape de simulări. În acest fel, se pot lua din timp măsuri pentru corectarea deficiențelor. În plus, elevii se vor obișnui cu rigorile examenului și se vor mobiliza ceva mai devreme”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Remus Pricopie.

A doua noutate anunțată de ministrul Pricopie vizează organizarea centralizată a simulărilor.

„Simulările vor fi organizate după un model centralizat, exact în aceleași condiții în care se dau și examenele. Astfel, putem avea o analiză mai bună a datelor, elevii vor fi sută la sută într-o situație de examen, iar evaluarea va fi unitară, la nivel național, nu fragmentată pe fiecare județ”, mai spune Pricopie

Ministrul a vorbit despre acest subiect și la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, în 29 aprilie.

Apreciind că descentralizarea simulărilor pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat „are și părți bune, dar are și părți mai puțin bune”, ministrul Remus Pricopie a spus atunci că va propune colegilor din minister și partenerilor sociali ca, „începând cu anul școlar următor, simulările să se facă exact în aceleași condiții în care se dau și examenele, respectiv Consiliul Național de Evaluare să gestioneze aceste simulări pentru a putea avea o analiză mai bună a datelor”.

Întrebat dacă are suspiciuni în momentul de față, când subiectele simulărilor sunt făcute pentru fiecare județ în parte, că în unele județe ar putea fi date subiecte mai ușoare, Pricopie a confirmat, spunând că acestea pot fi mai ușoare sau mai grele, sau nu suficient de bine calibrate, în unele județe.

Ministrul Educației a mai spus că nu îl mulțumesc rezultatele de la simulări primite până în prezent, apreciind că elevii sunt „pregătiți destul de slab”.

Simulările evaluării naționale și examenului de bacalaureat sunt descentralizate, fiecare inspectorat școlar își stabilește propriul calendar și propria metodologie, acestea urmând să aibă loc până la sfârșitul lunii aprilie.