Școală din Timiș, obligată să achite 100.000 euro familiei unui copil cu sindrom Down mușcat de câini

Publicat: 24 10. 2015, 13:14

Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat, joi, irevocabil într-un dosar în care familia unui copil diagnosticat cu sindromul Down cerea daune morale în valoare totală de 500.000 de euro școlii din comuna Checea și educatoarei copilului care nu l-a supravegheat corespunzător, în ianuarie 2012 băiatul plecând singur de la grădiniță și ajungând în curtea unei ferme dezafectate unde a fost atacat de o haită de câini, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Grădinița din Checea unde a avut loc incidentul se află în subordinea școlii gimnaziale din localitate.

Educatoarea a fost trimisă în judecată, iar prima instanță, Judecătoria Timișoara, a condamnat-o pe femeie la un an de închisoare cu suspendare și plata unor daune morale de 200.000 de euro. Aceasta a depus o contestație la Curtea de Apel Timișoara care, joi, s-a pronunțat irevocabil și a redus cuantumul daunelor la suma de 100.000 de euro.

„Curtea de Apel Timișoara reduce cuantumul daunelor morale acordate părții civile D.G.B., prin reprezentant legal D.C., de la suma de 200.000 euro la 100.000 euro sau echivalentul în lei la cursul practicat de BNR în ziua efectuării plății. Menține în rest dispozițiile sentinței penale apelate”, se arată în sentință.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Timiș spun că, deocamdată, nu s-a discutat la nivelul instituției despre această sentință deoarece abia a fost stabilită.

„A fost un proces lung, de vreo doi ani. Vom vedea cum vom rezolva problema cu daunele materiale. Vom discuta cu jurista ISJ și vom lua o decizie”, a declarat Aura Danielescu, inspector-șef al ISJ Timiș.

Directoarea Școlii Generale din localitatea Checea, o localitate defavorizată din județul Timiș, Florentina Voicu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că școala nu are o asemenea sumă și că deja a fost pus sechestru pe unele bunurile educatoarei.

„De unde credeți că are școala o asemenea sumă? Suntem o instituție publică, bani nu avem decât ce vine de la Ministerul Educației pe cost standard și banii aceștia sunt pentru salariile cadrelor didactice. Și pentru funcționarea școliii este o sumă complementară care vine de la Consiliul Local pentru ce înseamnă utilități. Suntem solidari, împreună trebuie plătit. Educatoarea de unde va avea o asemenea sumă? Într-o localitate dezavantajată cum suntem acolo, e o sumă foarte mare. S-a pus sechestru pe niște bunuri ale doamnei: terenuri, remorcă, autoturism. Nu se va putea pune sechestru și pe o instituție publică, așa cum suntem noi”, a declarat Florentina Voicu.

Directoarea școlii a mai spus că va discuta cu jurista de la Inspectoratul Școlar Timiș și cu primarul localității Checea pentru a găsi o soluție de achitare a sumei de 100.000 de euro familiei copilului.

Florentina Voicu a mai spus că acum copilul vine la școală și este în clasa pregătitoare, iar educatoarea este încă angajată la grădinița din localitate.

„Educatoarea lucrează în continuare la grupă. Au fost aproximativ doi ani de proces și a fost foarte greu. Nu avem ce face, a fost, s-a întâmplat, se poate întâmpla oricui. Se poate întâmpla și acasă. Copilul are sindrom Down. Acum este la clasa pregătitoare la noi la școală. Vine însoțit de un membru al familiei, dar din păcate vine foarte rar la școală. Eu m-aș bucura să vină mai des”, a mai spus directoarea.

Potrivit acesteia, copilul are încă urme de mușcături pe femur, pe umăr și în zona cefei.