Școala din Viișoara, unde o elevă a murit după ce a căzut în fosa septică, își va deschide porțile tot cu toaletele în curte

Publicat: 10 09. 2012, 16:26
Actualizat: 04 04. 2019, 09:44
Școala din satul Viișoara, comuna Ulmi, județul Dâmbovița, unde în urmă cu jumătate de an trei fetițe de clasa a II-a au căzut în fosa septică aflată în curtea unității, una dintre acestea murind, își va deschide porțile în aceeași situație, respectiv tot cu toaletele în curte.

Școala din satul Viișoara, comuna Ulmi, județul Dâmbovița, unde în urmă cu jumătate de an trei fetițe de clasa a II-a au căzut în fosa septică aflată în curtea unității, una dintre acestea murind, își va deschide porțile în aceeași situație, respectiv tot cu toaletele în curte.

Elevii vor începe noul an școlar folosind același grup sanitar din curtea școlii, autoritățile locale acoperind fosa septică cu o plasă sudată, deși după tragedie au existat promisiuni că în incinta școlii vor fi construite grupuri sanitare.

Lipsa de fonduri a oprit începerea proiectului, iar părinții copiilor spun că viața acestora este în pericol ca acum o jumătate de an.

„Ce să vă mai spunem și noi? Nu vedeți că elevii din satul Viișoara, care învață în clădirea școlii din sat, vor utiliza și anul acesta grupul sanitar din curtea școlii, unde în luna martie o elevă de opt ani și-a pierdut viața? Fosa septică este acoperită doar cu o plasă metalică. Asta au făcut autoritățile până acum, nimic! Ba mint, dau și din umeri că nu pot face nimic, asta fac tot timpul. Spun și acum, ca acum o jumătate de an, că grupul sanitar a fost construit necorespunzător și pune permanent în pericol viața elevilor”, a declarat părintele unui copil care învață la școala din Viișoara.

Pe de altă parte, noua conducere a școlii susține că autoritățile locale au promis că vor construi o toaletă în interiorul unității, dar că deocamdată proiectul nu a fost început din lipsa banilor.

„Sperăm ca în cel mai scurt timp, în funcție de rectificările bugetare pe care le vom avea anul acesta, să realizăm și toaletele interioare, așa cum ne-am propus de multă vreme. Autoritățile locale ne sprijină în toate demersurile pe care le facem. Avem promisiuni, în funcție de rectificările bugetare pe care sperăm că le vom primi, să facem și toaletele. Spațiul este identificat la nivelul unității școlare și, în măsura în care vor veni banii, ne apucăm în cel mai scurt timp de construcția toaletelor interioare”, a declarat Daniela Sârbu, directorul școlii generale Ulmi.

În 12 martie, trei fetițe de clasa a II-a de la școala din Viișoara, județul Dâmbovița, au căzut în fosa septică aflată în curtea unității. În urma incidentului, care s-a petrecut într-o pauză, una dintre fetițe, în vârstă de opt ani, a murit.

Reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița, care au autorizat lucrarea, și ai firmei care a construit grupul sanitar au fost audiați, în 13 martie, la Parchetul Judecătoriei Târgoviște, alături de directoarea școlii din Viișoara și de profesorul de serviciu.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița anunța, în 13 martie, că Loredana Stan, directoarea școlii din Viișoara, a fost schimbată din funcție, fiind înlocuită cu profesoara Daniela Constanța Sîrbu.

Directoarea demisă a școlii din Viișoara spunea atunci că nu se simte vinovată de tragedia care a avut loc în unitatea de învățământ și susținea că la Primăria Ulmi, de care aparține unitatea școlară, „există sigur o adresă” prin care a cerut construirea toaletelor publice în interiorul clădirii.

Totodată, conducerea ISJ susținea că sunt necesare noi verificări privind siguranța elevilor și a cadrelor didactice în toate unitățile de învățământ din județ, pentru identificarea și înlăturarea factorilor de risc, astfel încât fiecare școală să elaboreze o fișă privind riscurile constatate.

Părinții fetiței care a murit după ce a căzut în fosa septică din curtea școlii declarau atunci că vor da în judecată Primăria Ulmi, pe care o consideră responsabilă de moartea copilei lor.