Scrisoare către Cioloș, a românului care a cerut CCR recunoașterea căsătoriilor între cei de același sex

Publicat: 19 10. 2016, 20:40
Actualizat: 26 03. 2019, 00:00

Adrian Coman susține că a transmis această scrisoare după ce premierul Dacian Cioloș a lansat Platforma 100, în care precizează că susține „o Românie a tuturor românilor”.

„M-am bucurat sa citesc programul dumneavoastră politic, mai ales punctul 10 prin care vă angajați pentru o «Românie a tuturor românilor». Identificați câteva probleme pertinente pentru întreaga diasporă. «Cei mai mulți dintre românii plecați să muncească în străinătate fac asta pentru că și-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine.»Citesc aceste rânduri cu speranța că sub mandatul dumnevoastră România poate fi și a mea, un bărbat căsătorit legal cu un alt bărbat, la Bruxelles, un oraș in care am locuit și eu în timpul mandatului dvs. de Comisar european”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă premierului.

Românul îi cere premierului ca Guvernul să își schimbe punctul de vedere privind căsătoriile între persoanele de același sex, la următoarea ședință a Curții Constituționale.

„Dumneavoastră ați semnat un punct de vedere al Guvernului în care considerați că o căsnicie ca a mea – stabilă, împlinită, bazată pe respect reciproc, responsabilitate și dragoste necondiționată – este «contrară valorilor sociale si morale ce configureaza ordinea publica si bunele moravuri.» (pdv. Guvern Nr.5/438/2016). (…) Vreau să cred în mesajul dumneavoastră pozitiv și constructiv pentru o Românie a tuturor românilor. O Românie care poate fi și a mea, a soțului meu, a părinților și prietenilor mei. Pe 27 octombrie, când va avea loc o nouă audiere a cazului nostru la Curtea Constituțională, aveți ocazia să prezentați un nou punct de vedere al Guvernului. În continuare sper că o veți face. Știu ca sunteți un om onest, sincer și care vrea bine”, îi mai transmite Adrian Coman șefului Executivului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat în legătură cu propunerea Coaliței pentru Familie de revizuire a Constituției, că „este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative”, fiind adeptul toleranței și al deschiderii.

„Nu am ce să-i răspund. În chestiunea revizuirii Constituției încă nu este rândul meu să mă exprim. Însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred fiindcă eu provin dintr-o minoritate etnică și religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune și cu rele. Nu suntem toți la fel, nu toate gupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Sunt adeptul toleranței, al încrederii și deschiderii spre celălalt”, a spus președinte întrebat în legătură cu solicitarea președintelui Alianței Evanghelice din România de a-și exprima punctuld e vedere referitor la propunerea Coaliței.

La 20 iulie, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, în sensul în care aceasta respectă limitele revizurii, însă judectorii nu s-au pronunțat pe fondul problemei-definirea căsătoriei ca uniune între femeie și bărbat- nici asupra oportunității.

Decizia a fost luată în unanimitate și, drept consecință, inițiativa poate intra în dezbaterea Parlamentului, unde este însă nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată. În cazul în care ar fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie suspusă și unui referendum național.