SCRISOARE pentru susținerea presei, transmisă de Adrian Sârbu lui Ludovic Orban

Publicat: 25 03. 2020, 17:08
Actualizat: 07 04. 2021, 02:50

În contextul crizei declanșate de noul coronavirus, antreprenorul media Adrian Sârbu i-a transmis o scrisoare premierului Ludovic Orban, pentru susținerea presei și a mass-media.

Majoritatea domeniilor din economie au fost afectate de criza cauzată de răspândirea coronavirusului, iar presa nu a scăpat nici ea.

Fostul deținător al Pro TV, Adrian Sârbu, i-a transmis o scrisoare premierului Ludovic Orban, în care subliniază importanța rolului presei, dar și necesitatea susținerii aceteia.

„Stimate Domnule Prim-Ministru,

 Ca om politic de inaltă responsabilitate sunt convins că înțelegeți rolul fundamental al presei și al mass media profesioniste în perioada unei crize fără precedent. Ele sunt canalul esențial al comunicării guvernamentale, promovării și urmăririi respectării legilor și îndeplinirii responsabilităților sociale, sensibilizarea și implicarea cetățenilor, devoalarea și amendarea „fake news”. Nu în ultimul rând, ele veghează la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

Așa cum v-am spus în repetate rânduri, criza și declanșarea stării de urgență au avut drept efect și reducerea drastică a veniturilor pe care instituțiile de presă și mass media le obțin, în primul rând, din publicitate.

În calitate de antreprenor media, creator al celor mai importante instituții de profil din România (ProTv, Ziarul Financiar, Mediafax), fondator – alături de Ion Cristoiu și Marius Tucă – al Asociației Jurnalistice Media Pro, vă propun câteva soluții rapide și care ar putea fi implementate în timp util – flind la dispozișia Domniei voastre – care ar asigura salvgardarea unui domeniu esențial pentru interesul public:

1. inițierea și derularea de campanii guvernamentale de informare, similar cu cele derulate în campaniile electorale care să asigure comenzi de advertising și evenimente virtuale;

2. înființarea unor scheme „soft funds” prin care să se acopere costul unor campanii de informare coordonate de profesioniști în comunicare, prin intermediul cărora să se ofere sprijin psihologic „în masă” către populație;

3. asigurarea coplății pentru salariile resursei umane din fondul de șomaj (ținând cont de faptul că numai costurile cu salariile ale instituțiilor de presă și mass media sunt de aprox 5 milioane de Euro pe/ lună);

4. instituirea de garanții bancare specifice pentru industrie, pentru capital de lucru – 20 mil EUR;

5. Pentru companiile care activează în domeniul presei și care se află în reorganizare sau insolvență, suspendarea efectuării plăților către creditori în temeiul planurilor de reorganizare cel puțin până la sfârșitul anului astfel încât să se asigure o perioadă post-criză care să permită reintrarea în condițiile de funcționaliate care să permită realizare de venituri

Având convingerea că înțelgeți pe deplin nevoia susținerii acestei industrii esențiale pentru continuarea funcționării statului”, și-a încheiat Adrian Sârbu scrisoarea transmisă premierului.

 

Sursă Foto: Mediafax Foto