Se întâmplă în România. Laloșu, comuna unde mașina primarului e incendiată o dată la cinci ani: „E viață grea aici. Mi-au luat pâinea de la gură”

Publicat: 29 06. 2014, 23:12
Actualizat: 02 09. 2019, 22:42

Mașina edilului comunei Laloșu din județul Vâlcea, Nicu Constantin, dar și o autoutilitară a Primăriei au fost incendiate în noaptea de vineri spre sâmbătă. Paguba se ridică la aproximativ 10.000 de euro, relatează Arena Vâlceană.

Cele două automobile erau parcate într-o curte din apropierea instituției. Localnicii au fost cei care au observat flăcările și au stins focul.

Primarul Nicu Constantin dă vina pe fostul primar al comunei, Ion Toma, pe care îl acuză și că, anul trecut, a pus pe cineva să fure mașina primăriei și să îl bată. Ion Toma neagă, însă, acuzațiile aduse și susține că în momentul producerii incendiului se afla la un bar din localitate. Potrivit presei locale, polițiștii criminaliști au reușit să găsească un obiect pierdut de piromani și au recoltat amprente de la fața locului.

FOTO: Arena Vâlceană

Contactat de gândul, primarul din Laloșu vorbește de „viața grea” pe care o are. „E viața foarte grea aici. Acum cinci ani au dat foc la mașina din fața blocului, a mea personală. Acum doi ani mi-au dat foc la atelierul de tâmplărie după ce în Consiliu am cerut detalii despre un pod de fier primit de la o unitate militară, care a dispărut. Anul trecut mi-au furat mașina primăriei, pe care au aruncat-o într-o vâlcea. Au furat-o cu o a doua cheie. Eu aveam doar una, pentru că atunci când am preluat mandatul de primar (2012 n.r.) mi-au spus că doar aia este”, spune el.

În opinia acestuia, fostul primar i-a incendiat mașina vineri spre sâmbătă noapte nemulțumit de faptul că nu a primit adeverință din partea primăriei pentru niște terenuri pe care le-ar fi obținut ilegal. „Zice mereu că eu îi fac dosare și îl vreau în pușcărie. Vineri, a venit la primărie să îi dau adeverință pentru terenurile lui. În anul 2009, la APIA, el a băgat 26 de hectare de teren pe chitanțe false. La ora actuală eu nu am putut să îi dau decât pe trei hectare, că atât are. Pentru că, Doamne, nu am vrut să îi dau, a ieșit din primărie înjurându-mă, și noaptea mi-a dat foc și la dubă și la mașina primăriei, o Nubira”, spune primarul din Laloșu.

 

Primar: „Mi-a luat pâinea de la gură”

Duba incendiată aparține unei societăți la care administrator este soția primarului și era parcată împreună cu mașina primăriei în curtea fratelui lui Nicu Constantin. „Am un văr care stă acolo și a văzut doi care fugeau după ce i-au dat foc. Acum, ca și primar, o să circul cu microbuzul pe aici prin comună. E greu, însă, fără dubă, mașină cu care eu mergeam la târg și îmi asiguram traiul familiei mele, în timpul meu liber de sâmbăta și al cumnatului meu. Acum, la ora actuală, mi-a luat pâinea de la gură”, spune el. Nicu Constantin spune că are un atelier de tâmplărie și ferestre din care trăiește „cât de cât”.

Actualul primar îl acuză pe fostul că l-a strâns de gât cu cravata în urmă cu mai mulți ani, dar și că a pus pe cineva să îl bată, anul trecut. „În 2004 a dat trenul peste mine, așa că pe mine nu mă mai intimidează cineva așa ușor”, mai spune el.

Ion Toma afirmă că toate acuzațiile pe care i le aduce Nicu Constantin sunt false și spune că îl va da în judecată. „Nu este nimic adevărat. Acum 5 ani de zile i-ar fi luat mașina în fața blocului și a pus pe mine. La constatările ISU s-a stabilit că a avut probleme la instalația electrică. Și dacă puneam pe cineva să îi fure mașina anul tercut, păi nu îi făcea și rău. Ce aveam eu să i-o ia. Vineri am fost la el, că au venit banii de la fondul de vânătoare, să îl întreb dacă îi împartre la micii proprietani, nu pentru adeverințe”, a răspuns acuzațiilor, pentru gândul, fostul primar.

Acesta spune că în momentul incendiului se afla la un bar din localitate, în care era și fiul primarului actual. „De cinci ani de zile îmi face dosare. Mereu mă acuză. Acum sunt decis, îl dau în judecată”, afirmă Ion Toma.

Gândul a scris că, în decembrie anul trecut, primarul Nicu Constantin a vândut fostul autobuz al comunei pentru a plăti salariile restante ale angajaților. Primăria Laloșu are fondurile blocate din vara anului 2012 ca urmare a unor cheltuieli către o firmă care a construit și noul sediu al primăriei în mandatul fostului primar. „Luna trecută am reușit să evit insolvența. Atunci veneam cu datoriile din urmă de la el. Acum, mă ajung cu banii ăștia veniți de la Guvern, prin Consiliul Județean”, spune el acum.

Primarul Nicu Constantin este și cel care, anul trecut, voia să facă referendum pentru ca localitatea Laloșu să treacă la județul vecin Olt. Acum spune că a renunțat la idee, în ciuda faptului că „mulți localnici au insistat”, fiind un proiect „mult prea complicat”.

Până la ora publicării acestui material, fostul primar Ion Toma nu a putut fi contactat de gândul pentru o reacție.

Isărescu și Dragomir, pe monumentul eroilor neamului

Primăria din Laloșu, în comuna săracă din Vâlcea, are sediu modern, construit în vremea fostului primar, Ion Toma, pe numele căruia se află și un dosar penal pentru fapte de corupție. În fața primăriei a fost ridicat, tot în timpul mandatului fostului edil, un monument dedicat eroilor neamului. Pe lespedea de marmură a monumentului sub numele ctitorului, Ion Toma, mai apar cel al lui Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea, al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, al lui Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii de Fotbal, precum și al lui Adrian Mititelu, fostul patron al Universității Craiova.

Pe ultimii trei „eroi” ai neamului din Laloșu, localnicii i-au văzut doar la televizor. „”Noi suntem în Laloșu. Pe Dragomir l-am văzut la televizor. Mugur Isărescu este guvernatorul BNR, Banca Națională a României. O fi dar eu nu-l știu. Nu știți cum arată? Nu că nu fac împrumut la bancă!”, afirma în urmă cu câteva luni un localnic din comuna Laloșu pentru Știrile ProTv.

„Eu nu am finanțat monumentul de la Laloșu, nu am finanțat niciun monument în județ. Sub cuvânt de onoare și de om dacă m-a întrebast fostul primar în legătură cu cine a trecut pe monument. Am apărut pe el fără să am vreo contribuție. Noi am încercat să ajutăm acea localitate și am ajutat-o mult mai mult față de altele”, afirma Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea, contactat de gândul în decembrie.