Se întâmplă în România: Un vasluian viu, declarat mort de soție, a pierdut procesul prin care solicita anularea actului de deces

Publicat: 15 03. 2018, 17:52

Constantin Reliu, în vârstă de 63 de ani, a pierdut procesul prin care încerca să demonstreze că, deși a fost declarat mort pe cale judecătorească, el este în viață.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Vaslui au respins apelul formulat de bărbat împotriva deciziei din data de 10 august 2016, prin care Judecătoria Bârlad stabilise că este decedat.

„Instanța admite excepția inadmisibilității apelului formulat de apelantul Constantin Reliu. Respinge, ca inadmisibil, apelul formulat de Constantin Reliu împotriva sentinței civile nr. 1305/2016 a Judecătoriei Bârlad. Definitivă”, au precizat judecătorii vasluieni.

De fapt, bărbatul a plecat în 1992 la muncă în străinătate, ultima dată discutând cu rudele sale în anul 1999. În anul 2013, soția acestuia a solicitat în instanță declararea decesului acestuia, ceea ce s-a și întâmplat în 2016, când Judecătoria Bârlad a admis acțiunea femeii.

La începutul acestui an, bărbatul a ajuns din nou în România, unde a constatat că a fost declarat mort.

Avocatul care a început procesul, Vasile Gheorghiu, spune că verificările în dosar au fost corecte, chiar dacă ulterior s-a demonstrat că bărbatul trăiește.

„S-au făcut verificările corecte în dosar, pentru a afla informații despre această persoană. Dacă ne-au venit informații cum că nu se mai știe nimic despre persoana respectivă, ce ați fi vrut să facă instanța?! Românii, când pleacă de acasă, nu își lasă nici măcar o căsuță poștală și, când se întorc, constată că li s-a debranșat lumina sau gazul”, a declarat joi, corespondentului MEDIAFAX, fostul avocat Vasile Gheorghiu, cel care a reprezentat-o pe reclamanta din acest dosar la instanța de fond.

Potrivit Codului Civil, „în cazul în care o persoană este dispărută și există indicii că a încetat din viață, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puțin doi ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață”.

De asemenea, potrivit art. 949 din Codul Civil, se poate depune o cerere de constatare a nulității hotărârii declarative de moarte în cazul în care persoana este în viață, iar solicitarea se depune la instanța care a pronunțat hotărârea. Însă problema pe care o va întâmpina bărbatul acum este că, în acte, deocamdată el nu există, nu are o casă și nici nu poate părăsi granițele României în mod legal.