Se schimbă sistemul inspecțiilor tehnice periodice pentru autovehicule. Noile reglementări aprobate de Guvern

Publicat: 26 05. 2017, 10:32

„Au fost adoptate o serie de modificări și completări ale cadrului general de organizare și funcționare ale sistemului de inspecție tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. Este vorba despre o adaptare a acestor regulamente la o serie de directive europene. O noutate care este introdusă se referă la clasificarea defecțiunilor constatate cu prilejul inspecției tehnice periodice, defecțiuni care vor fi încadrate în funcție de grade de risc asupra siguranței rutiere, dar și de impactul asupra mediului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, după ședința de joi a Executivului.

Potrivit proiectului de Lege, sunt trei grade a defecțiunilor constatate cu prilejul inspecției tehnice periodice a vehiculului, în funcție de nivelul de risc asupra siguranței rutiere și de impactul asupra mediului – deficiențe minore, deficiențe majore și deficiențe periculoase.

„Deficiențele periculoase constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au un impact direct asupra mediului. Autovehiculul care trece prin inspecția tehnică va primi la final un certificat ITP conținând elementele standard aferente codurilor armonizate în cadrul UE, iar dacă vehiculul nu trece această inspecție, dacă se constată deficiențe majore sau periculoase, va fi necesară o nouă inspecție în cel mult 30 de zile de la inspecția inițială”, a adăugat Petrescu.

Cerințele specifice pentru funcționarea sistemului ITP, precum și metodologia de efectuare a inspecției tehnice periodice se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor.

„De asemenea, Regia Autonomă Registrul Auto Român este desemnată ca autoritate competentă și responsabilă de administrare al sistemului național de inspecții tehnice periodice și ca organism de supraveghere a spațiilor de inspecție tehnică”, a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Proiectul de lege urmează să fie trimis în Parlament, pentru dezbatere și adoptare.