Seară japoneză la Librăria Humanitas Cișmigiu

Publicat: 13 05. 2014, 20:22

Evenimentul este organizat cu ocazia lansării romanului „Maestrul de ceai” al scriitorului Yasushi Inoue, la Editura Humanitas.

În volumul Maestrul de ceai, dincolo de povestea unei morți încărcate de mister, Yasushi Inoue conturează esențele a două lumi care de multe ori se suprapun: lumea maestrulului de ceai perfect, Sen no RikyÅ«, și lumea samuraiul perfect, Toyotomi Hideyoshi.

La evenimentul de lansare vor participa invitați din Japonia, cum este Hidehiro Hosaka, ministru-consilier Ambasada Japoniei. De asemenea, vor fi prezenți prof.dr.Florentina Vișan de la  Universitatea din București și criticul literar Serenela Ghițeanu.

Evenimentul este realizat în colaborare cu Secția de Limba și Literatură Japoneză a Universității din București, cu sprijinul Ambasadei Japoniei.

Yasushi Inoue (1907-1991) s-a născut la Asahikawa, în Hokkaidō. A absolvit în 1936 Universitatea Imperială din Kyōto (estetică și filozofie), cu o teză despre Paul Valéry. Până la sfârșitul războiului a publicat mai mult poezie, deși a obținut și un premiu pentru roman (Premiul Chiba Takeo, în 1936). S-a impus însă ca prozator abia la vârsta de patruzeci și doi de ani, cu nuvelele Lupta de tauri (TōgyÅ«) și Pușca de vânătoare (RyōjÅ«).

Din opera sa au fost traduse și publicate până acum în limba română nuvelele Pușca de vânătoare (RyōjÅ«; Humanitas Fiction, 2013) și Dragostea, și moartea, și valurile (Shi to koi to nami to; Humanitas, 2008), romanele Lupul albastru (Aoki ookami; Humanitas, 1999) și Maestrul de ceai (Honkakubō ibun; Humanitas, 2007, Humanitas Fiction 2014) precum și volumul de povestiri Cupa de cleștar (Humanitas Fiction, 2010).