Sechestru pe averile lui Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Călin Tatomir și Gabriel Sandu. Procurorii vor să recupereze peste 51 de milioane de euro în dosarul „Microsoft III” de la

Publicat: 26 09. 2017, 18:31
Actualizat: 26 03. 2019, 06:00

Sechestrul a fost pus de anchetatori în dosarul cunoscut drept „Microsoft III”.

„Potrivit ordonanțelor întocmite de procurori, măsurile asiguratorii au fost dispuse față de fiecare dintre cei menționați, până la concurența sumei reprezentând prejudiciul în cauză, respectiv 51.396.344,76 euro. Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție prin raportare la infracțiunile reținute de procurori în sarcina inculpaților menționați, în vederea recuperării prejudiciului și a confiscării speciale. Celor patru inculpați li s-a adus la cunoștință conținutul ordonanțelor privind dispunerea măsurilor asigurătorii”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marți.

În acest dosar, deschis în aprilie- „Microsoft III” – sunt urmăriți penal Claudiu Florică și Dinu Pescariu, reprezentanți în fapt/drept ai D.Con-Net AG, pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Ion Stănescu, fost consilier asistent la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Andrei Săvulescu, fost director general la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul MCSI, ambii pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dar și Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

De anchetă este vizat și fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale Gabriel Sandu. Procurorii DNA îl acuză pe acesta că ar fi luat peste două milioane de euro pentru a favoriza firma reprezentată de Claudiu Florică și Dinu Pescariu.

Procurorii spun că, în urma înțelegerii avute de Dinu Pescariu și Claudiu Florică cu fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu a aprobat documentația de atribuire pentru procedura de licitație deschisă, inițiată pentru „Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”.

În favorizarea firmei D.Con-Net AG în câștigarea licitației, s-a implicat și Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, prin cooptarea firmei SC DIM SOFT SRL în cadrul asociației de firme care urma să participe și să câștige licitația publică. El a contribuit și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii.
„Sprijinul acordat de către Tatomir Călin D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii, a rezultat și din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potențial participant la licitație, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanță și suport (aceasta fiind una dintre cerințele restrictive impuse în documentația de atribuire). În urma câștigării licitației publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr.35/09.09.2009 dintre MCSI și consorțiul D-Con.Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft SRL”, potrivit sursei citate.

Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro, plățile fiind efectuate conform graficului convenit prin contract.

Prejudiciul în dosar este de peste 50 de milioane de euro, conform DNA.

Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Ion Stănescu, Andrei Săvulescu, Gabriel Sandu, Claudiu Florică, Dinu Pescariu și Călin Tatomir.