Secretar de Stat în Ministerul Sănătății: mulți dintre refugiați, posibil să fie vaccinați pentru majoritatea bolilor cu care am fi putut să ne confruntăm

Publicat: 15 09. 2015, 18:53

„În momentul de față, una dintre cele mai importante teme inclusiv din punctul de vedere al sănătății populației este migrația din anumite țări de unde populația pleacă din considerente politice. În momentul de față, toți cei 53 de reprezentanți ai statelor care fac parte din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au discutat despre perspectivele și impactul pe sănătate publică al migrației pe scară largă care are loc chiar în acest moment. În urma unei analize, OMS a constatat că acoperirea vaccinală în țările de unde vin migranții este mare. Ne așteptăm ca mulți dintre acești refugiați, de fapt, să fie vaccinați pentru majoritatea bolilor cu care am fi putut să ne confruntăm și, de aceea, să nu existe situații care să constituie un nivel alarmant”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Răzvan Vulcănescu, la cea de-a 65-a sesiune a Comitetului Regional al OMS Europa.

OMS va organiza o conferință ministerială în perioada imediat următoare în care să se convină asupra unei abordari comune de sănătate publică privind migrația. La nivelul OMS Europa nu există deocamdată îngrijorări privind riscurile de sănătate publică care ar putea să decurgă în urma migrației, a mai spus Vulcănescu.

„În contextul actual, s-a subliniat susținerea măsurilor pentru asigurarea unei acoperiri vaccinale care să ducă la eliminarea bolilor transmisibile prevenibile din regiunea europeană și implementarea unui program agreat de către statele membre și care să se aplice de către acestea privind procedurile în domeniul sănătății publice pentru situația refugiaților și a migranților”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

La rândul lui, Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătății și membru în Comitetul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, a spus că statele membre trebuie să aplice politici de sănătate care să asigure accesul la vaccinare pentru a evita eventuale decese.

„Se dorește ca statele membre să poată să aplice politici de sănătate care să asigure accesul la vaccinare astfel încât să fie evitate situații precum cele apărute în cursul acestui an în regiunea europeană când s-au înregistrat decese la copii datorate rujeolei, difteriei, tetanosului sau complicații grave datorate poliomielitei”, a declarat Rafila.

România participă de luni la cea de-a 65-a sesiune a Comitetului regional al OMS pentru Europa, ce are loc la Vilnius, deschiderea lucrărilor având loc în prezența președintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, și a directorului general al OMS, Margaret Chan. La acest eveniment, la care participă 52 de state, delegația României este condusă de Răzvan Vulcănescu și Alexandru Rafila.