Secția pentru procurori a CSM a decis: Bogdan Licu va fi procuror general interimar pentru 2 luni

Publicat: 19 04. 2019, 15:03

„În ședința Secției pentru procurori din data de 19.04.2019 s-a dispus delegarea domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al Procurorului General al României, în funcția de Procuror General al României până la ocuparea funcției prin numire, dar nu mai mult de 2 luni”, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii, printr-un comunicat de presă.

Bogdan Licu a fost delegat de Secția pentru procurori a CSM să preia funcția de procuror general interimar pentru o perioadă de două luni, în condițiile în care vineri președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare pentru Augustin Lazăr, al cărui mandat expiră pe 27 aprilie.

Delegarea lui Bogdan Licu vine în condițiile în care în funcția de prim-adjunct al procurorului general este Laura Oprean.

Acesta a fost acuzat de plagiat, el solicitând ulterior Academiei de Informații Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor. În luna iulie a anului trecut, acesta a declarat pentru Mediafax că neagă orice acuzație de plagiat.

Procurorul Bogdan Licu, 50 de ani, este adjunct al procurorului general Augustin Lazăr, din 16 mai 2016. Din 2013 până în 2016 a fost prim-adjunct al procurorului general. Din ianuarie 2013 până în mai 2013 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, de unde a fost detașat la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ca reprezentant al Parchetului General.

Între februarie 2012 și ianuarie 2013, a fost detașat de la Parchetul Tribunalului București la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a fost consilier al președintelui. De altfel, Licu a fost ales membru al CSM între 13 ianuarie 2010 și 17 februarie 2012, după ce din ianuarie 2009 până în ianuarie 2010 a fost vicepreședinte al Consiliului. La Parchetul Tribunalului București a fost, în 2006, în 2005 și 2003, șef al Secției de urmărire penală, activitate întreruptă cât a fost detașat și la Cancelaria primului ministru, în anul 2005, la Departamentul de luptă anti-fraudă. La Parchetul Tribunalului a fost mai întâi simplu procuror, promovat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, unde avea ca atribuții coordonarea activității penale a Secției 11 de Poliție din Capitală.

Licu are un master în relații internaționale și integrare europeană la Școala Superioară de Studii Politice și Administrative, obținut în 2006 și mai multe specializări în antifraudă. A absolvit Colegiul Superior de Siguranță Națională al Serviciului Român de Informații prin Academia Națională de Informații. A urmat cursuri de specializare în domeniul combaterii contrafacerii în SUA. A urmat cursurile facultății „Spiru Haret” dar și-a luat licența la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.