Securitatea cibernetică, o problemă tot mai mare: 87 de alerte în doar 5 zile. Petrescu: „Numărul unic 1911 își demontrează utilitatea”

Publicat: 08 05. 2019, 13:20

Alertele au fost semnalate de către o unitate spitalicească și restul de persoane fizice, precizează ministrul într-o postare pe Facebook.

Practic, media zilnică de incidente unice raportate a crescut de la 3 incidente/zi (înregistrate la nivelul anului 2018) la 17 incidente/zi, după lansarea numărului unic.

„Statistic, cele mai numeroase, aproximatix 30% sunt tip fraude (phishing, sextortion, etc), conținut abuziv aproximativ 14% (spam, mesaje comerciale nedorite, etc), alături de alerte privind sisteme compromise (neactualizate, configurate necorespunzător sau neactualizate), încercări automate de spargere a parolelor, furt de informație, precum și un atac de tip ransomware (criptarea datelor de pe hard-disk).

Important de subliniat este faptul că, pe lângă asistență furnizată propriu-zis în soluționarea incidentelor, informațiile obținute pe baza raportărilor reprezintă elemente foarte valoroase în diagnosticarea tipurilor de incidente cu care se confruntă utilizatorii de tehnologie din România precum și o sursă utilă pentru dezvoltarea de strategii și politici la nivel național”, spune Petrescu.

La numărul 1911 pot fi raportate incidente de securitate cibernetică, a devenit funcțional începând de joi, 2 mai, oferind asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere.

Potrivit estimărilor recente, atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerată o provocare pentru însăși securitatea internă a UE.

La nivelul Uniunii, 80% dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puțin un incident de securitate cibernetică în 2018, înregistrându-se o creștere a acestora cu 38% în toate sectoarele industriale. În România, majoritatea alertelor procesate de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (87,60%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situație influențată și de nivelul scăzut al abilităților digitale individuale.

La nivelul anului 2018, în sistemul clasic al CERT.RO au fost înregistrate peste 1.200 incidente unice.