Ședință între parlamentari PNL și miniștri. Discuții legate de unele proiecte și de comunicare

Publicat: 27 01. 2020, 11:57

„Am început seria întâlnirilor dintre grupul parlamentar PNL și colegii miniștri. Astăzi (luni – n.r), vor fi cinci întâlniri. Am început cu domnul ministru al Economiei, domnul Popescu, continuăm cu domnul ministru al Dezvoltării Regionale, ministerul de Finanțe, ministerul de Transporturi și ministerul Educației, astăzi”, a transmis liderul deputaților PNL, Florin Roman, în urma consultărilor cu ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus că una dintre inițiativele legislative asupra căreia Guvernul și parlamentarii trebuie să ajungă la consens este legea de trecere a Autorității Naționale pentru Protecție Consumatorului (ANPC) de la Guvern la Parlament, măsură cu care Executivul nu este de acord.

„Am avut o discuție cu colegii mei deputați și senatori, cu privire la agenda legisaltivă, la proiectele de legi pe care Guvernul intenționează, în perioada imediat următoare, să le aprobe și să le trimită către Parlament și la legile care se găsesc în dezbaterea comisiilor de specialitate. Le-am comunicat punctele de vedere ale Guvernului asupra anumitor legi, de exemplu, legea de trecere a ANPC, o lege inițiată în legislatura trecută, de la Guvern la Parlament, punctul de vedere al Guvernului este unul negativ, Parlamentul nu poate să inițieze un proiect care să intre în structura Guvernului, numai Guvernul poate face acest lucru, plus faptul că de obiecei, pentru acest tip de lege, Camera Deputaților e decizională, și nu știu prin ce artificiu s-a ajuns să fie dezbătută ca și Cameră decziională în Senat”, a motivat ministrul.

Un alt subiect vizat a fost proiectul de modificare a Legii Energiei electrice și gazelor naturale, asupra cărora parlamentarii și Executivul trebuie să stabilească amendamente pe care le vor depune.

„Apoi, am discutat despre proiectul de modificare a Legii Energiei electrice și gaze naturale, care se află în dezbatere în comsia de industrii și servicii, împreună cu colegii din comisie, să depunem amendamente, pentru că e un proiect foarte improtant, avem deschidere să ne punem la amsă, împreună cu coelgii de la celelalte partide și să scoatem un proiect foarte bun. Am discutat și cu președintele comisiei de industrii, domnul deputat Iancu, și sunt convins că vom reuși să scoatem un proiect de modificare a Legii energiei și gazelor naturale, foarte bun”, a explicat Virgil Popescu.

Virgil Popescu a transmis punctul de vedere al Guvernului asupra proiectului de lege a reglementării apelor minerale, lege care trebuia inițiată de minister, nu de comisia de prognoză a Parlamentului.

„De asemenea, ministerul Economiei și-a schimbat punctul de vedere asupra acelui controversat proiect de lege a apelor minerale, o lege care nu a trecut de Senat și trebuia inițiat de ministerul Econimiei, dar a fost inițiată de comisia de prognoză, o lege pe care Guvernul și ministrul Economiei nu o susțin, colegii noștri urmând să voteze în consecință, probabil, mai ales că nu a avut nici aprobarea Senatului”, a subliniat ministrul.

El a mai zis că a solicitat colegilor parlamentari din PNL „să se ocupe, în continuare, cu prioritate și să pună pe ordinea de zi proiectele de aprobare a OUG pe care Guvernul le dă”.

Ministerul Economiei dorește ca proiectul de modificare a Legii Offset-ului să fie aprobat în următoare ședință de Guvern.

„Suntem în lucru cu o Ordonanță foarte importantă. Nu înțelegem de ce Legea Offset-ului, lege care practic permite revitalizarea industriei de apărare românești, a fost scos offset-ul pentru Guvern la Guvern. În ministerul Economiei am finalizat textul și împreună cu ministerul Apărării înaintăm textul tuturor ministerelor avizatoare. Vrem să-l aprobăm în prima ședință de Guvern, astfel încât, în Parlament, s-ajungem repede cu această Ordonanță și toate achizițiile militare care se vor face pe motiv de securitate națională să beneficieze de offset. În acest moment, offset-ul nu este exclus a se aplica pentru achizițiile de la Guvern la Guvern. E o eroare foarte mare, după părerea noastră, și nici partenerii cu care stăm la discuții nu au înțeles de ce offset-ul de la Guvern la Guvern a fost scos”, a mai zis Virgil Popescu.

Totodată, Virgil Popescu a transmis că parlamentarii au avut întrebări și despre Legea offshore.

Parlamentarii PNL și Guvernul, consultări pentru „armonizarea punctelor de vedere”

„A apărut în spațiul public că s-ar dori o modificare. O spun de foarte mult timp, o modificare se va face doar în Parlament, împreună cu toate forțele poitice, și dacă vom ajunge la acest consens, atunci această lege va fi aprobată și investițiile din Marea Neagră vor fi deblocate și am primit toată deschiderea Guvernului”, a adăugat el.

Întâlnirile de lucru între parlamentari și miniștri au început luni dimineața, la ora 9.00.

Noua sesiune parlamentară începe la începutul lunii februarie.