Șef Comisie abuzuri Senat: Vom cere analiza comisiei SRI și a CSM pe sesizarea MEDIAFAX

Publicat: 17 04. 2018, 17:40
Actualizat: 17 04. 2018, 17:57

„În cadrul ședinței de astăzi (marți -n.r.) a fost discutată și petiția adresată de către MEDIAFAX S.A., prin domnul Sârbu, și am convenit în unanimitate să trimitem spre rezolvare această petiție și spre informare în același timp către Comisia de control al SRI și către Consiliul Superior al Magistraturii. Așteptăm răspunsurile și rapoartele dumnealor, după care o să luăm o decizie pe care o să v-o aducem bineînțeles la cunoștință și dumneavoastră. Avem mulți colegi juriști în Comisie și așa am considerat că este bine să avem și un punct de vedere al CSM pentru a ne putea pronunța în cunoștință de cauză, cât mai aproape de subiect. Așteptăm un răspuns și, în general, aceste lucruri între instituțiile noastre se derulează destul de repede, două, trei săptămâni și atunci o să vă putem da mai multe detalii”, a declarat președintele forului legislativ, senatorul PNL, Costel Șoptică.

Comisia pentru Drepturile Omului din Senat cere Comisiei comisia de Control al SRI un raport privind sesizarea formulată de MEDIAFAX, întrucât forul care controlează Serviciul are posibilitatea de a face o analiză mai amănunțită și de a cere clarificări SRI.

„Propunerea ar fi să facem o solicitare către Biroul permanent ca după ce se naște rezultatul de la Comisia de control al SRI să ni se pună și nouă raportul, încât să vedem care sunt încălcările privind drepturile omului ca să putem merge mai departe și a putea face ulterior propuneri pertinente și noi”, a spus vicepreședintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Ioan Narcis Chiseliță, senator PSD.

Propunerea a fost aprobată cu cinci voturi „pentru”, două abțineri și un vot „împotrivă”.

MEDIAFAX SA a transmis, în data de 2 aprilie 2018, Procurorului General, sesizarea în legătură cu posibile infracțiuni comise prin semnarea și punerea în aplicare a Protocolului SRI- Parchetul ÎCCJ, cu următoarele suspiciuni: uzurparea funcției, abuz în serviciu, compromiterea intereselor justiției, delapidare, deturnare de fonduri.

Documentul îi cere, totodată, lui Augustin Lazăr să dispună desecretizarea și cercetarea celorlalte protocoale semnate de către Serviciul Român de Informații cu alte instituții ale statului și aducerea lor la cunoștința publicului.

Sesizarea MEDIAFAX SA a fost transmisă și Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrului Justiției, Avocatului Poporului, Președinției, Președintelui Camerei Deputaților, Președintelui Senatului, Comisiilor judice ale Senatului și Camerei Deputaților, Comisiilor de abuzuri a Senatului și Camerei Deputaților, Comisiilor parlamentare de control al SRI.