Șefa CSM, Lia Savonea, cere modificarea Legii pentru cvorum: Membrii CSM să-și piardă mandatul!

Publicat: 08 10. 2019, 11:14

„Nu putem să deschidem această ședință de plen având în vedere dispozițiile articolului 27, alineatul 2, din Legea 317/ 2004 și ale articolului 17 din Regulament, care prevăd că lucrările Plenului se desfășoară în prezența a cel puțin 15 membri. Suntem 13 membri. Domnule secretar, este comunicat de către vreun membru vreun motiv pentru care nu s-au prezentat la ședință? Personal, am citit în presă că mai mulți procurori au fost invitați la sediul Parchetului General astăzi, mie personal mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în activitatea CSM, în funcționarea plenului CSM, și trebuie să reamintesc faptul că la patru ședințe legal convocate, la data de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019 , 3 iulie 2019, s-a refuzat de către anumiți membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfășurarea ședințelor.

Eu constat că nu avem pârghii, instituțional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situație în raport de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgență, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situație printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea articolului 27, aliaentul 2 din legea 317/2004, care reglementează cvorumul ședințelor de plen”, a solicitat Lia Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, ședințele plenului CSM se pot desfășura legal numai dacă sunt prezenți 15 membri.

Președintele CSM a anunțat că cei trei procurori care lipsesc marți de la ședința plenului CSM nu au anunțat în niciun fel că nu pot participa.

„Trebuie să spun că miercuri, 2 octombrie, în cadrul activității desfășurate într-o comisie, am discutat despre această ședință de plen, împreună am convenit că, date fiind actviitățile planificate de către procurori la Constanța, începând de mâine și până vineri, este imposibilă alegerea unei alte date decât cea de astăzi. Au fost prezenți toți cei cinci procurori, niciunul nu a obiectat, niciunul nu a spus că are activități planificate sau în curs de a fi planificate. Am văzut semnalele date de ministrul Justiției, pe marginea ședinței pentru astăzi. Nu pot să nu constat aaeastă stranie coincidență, ministrul Justiției dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activități la sediul Parchetului General, peste activitatea de plen și după ce, informal, între membrii Consiliului, s-a stabilit că astăzi va fi asigurată ședință de plen”, a declarat Lia Savonea.

Președintele CSM a propus ca membrii CSM care fac imposibilă desfășurarea ședințelor de plen legal convocate să fie sancționați cu pierderea mandatului.

„Nu mă feresc să spun că suntem în fața unei acțiuni de coordonare, în blocarea activității ședinței de plen, așa că vă propun să solicităm modificarea articolului 27 aliaentul 2 din Legea 317/2004 așa încât să fie împiedicat orice membru din CSM să-și facă propria lege și să facă imposibilă derularea activității primordiale din cadrul acestei instituții. Aș mai propune, pentru că nu avem alte pârghii, să se stabilească și ca un membru aflat într-o astfel de situație, când ședința a fost legal convocată, între membrii s-a discutat acest lucru, să-și piardă de drept mandatul”, a conchis Lia Savonea.