Șefa FMI pune presiune pe guvernul de la Atena: Grecia nu va beneficia de o perioadă de grație dacă nu plătește datoria către Fondul Monetar Internațional

Publicat: 18 06. 2015, 16:50

Cu miniștrii de Finanțe din zona euro care se reunesc joi la Luxembourg, pe fondul negocierilor blocate, Lagarde îi ajută pe oficialii europeni să crească presiunile asupra Greciei, pentru a-l forța pe premierul Alexis Tsipras să acepte termenii acordului în schimbul ajutorului financiar, relatează Bloomberg.

Tispras a declarat săptămâna trecută că politicile FMI față de Grecia au fost „criminale”.

„Există un termen, 30 iunie, când Grecia trebuie să facă plata. Nu există o perioadă de grație”, a spus Lagarde.

Programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeași zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Cancelarul german Angela Merkel a semnalat totuși disponibilitatea de continuare a negocierilor cel puțin până la summit-ul UE de săptămâna viitoare.

„Sunt convinsă că acolo unde există voință există și o soluție. Dacă autoritățile din Grecia vor dovedi această voință, atunci acordul cu cele trei instituții va fi posibil”, a afirmant Merkel în Parlamentul de la Berlin.

Potrivit regulilor FMI, dacă o țară întârzie plata datoriilor, atunci pierde imediat dreptul la noi fonduri, până la stingerea obligațiilor financiare. Angajații Fondului contactează împrumutatul pentru a-i cere să achite datoria. Dacă datoria nu este plătită după o lună, directorul FMI notifică board-ul și după încă o lună șeful Fondului emite o plângere oficială adresată board-ului.

În timp ce procedurile Fondului pot dura doi ani, penalizarea finală fiind excluderea țării respective din FMI, CDS-urile (asigurările de neplată) Greciei ar putea fi activate imediat, în funcție de decizia Asociației Internaționale pentru contracte swap și instrumente derivate.