Șefa UNJR, despre protocolul încheiat de ICCJ cu SRI: E șocant că Instanța Supremă a semnat un astfel de document cu un serviciu de informații

Publicat: 04 04. 2018, 13:02
Actualizat: 25 03. 2019, 20:18

„Am înțeles că au fost încheiate protocoale de către Înalta Curte – sunt absolut șocată, trebuie să vă mărturisesc – de către Inspecția Judiciară, CSM și procurorul general. În ceea ce privește ÎCCJ, aș vrea să îl întreb pe domnul Olaru când a fost încheiat acest protocol și cu cine, cu care anume serviciu de informații? (…) Pentru mine este absolut șocant să aflu că ÎCCJ, care este vârful puterii judecătorești, președintele Înaltei Curți reprezintă puterea judecătorească, a semnat protocoale de colaborare cu un serviciu de informații, pentru că este dincolo de imaginația mea ce ar putea conține un astfel de protocol”, a spus Dana Gîrbovan în plenul CSM.

„Cu mare plăcere aș face acest lucru. Am spus că toată corespondența pe care CSM a primit-o de la instituțiile partenere, de la cele ale sistemului judiciar, este una clasficată. Să diseminăm acum în spațiul public data încheierii protocolului, obiectul acestui protocol, data potențialei denunțări, unilaterale sau bilaterale acestui protocol excede unui astfel de cadru. (…) Această discuție să o aveți cu președinta Înaltei Curți, e cea mai în măsură să aibă acest dialog”, a răspuns vicepreședintele CSM, Codruț Olaru.

De asemenea, președintele UNJR a mai spus că e important să se afle care sunt instituțiile care au primit protocolul încheiat între SRI și Parchetul General.

„Altă problemă este vizată de protocolul de colaborare pe care îl avem declasificat și pe care se poate discuta concret. (…) Parchetul să facă public toate instituțiile către care s-a diseminat acest protocol, au fost făcute cred că 240 de exemplare. Deci, concret, către cine a fost diseminat? A fost trimis parchetelor, instanțelor, să vedem și acest lucru”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, a anunțat, în ședința plenului Consiliului de miercuri, că Înalta Curte de Casație și Justiție, Inspecția Judiciară, CSM și Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entități din justiție neavând astfel de protocoale.

„Aduc la cunoștință că, în urma ședinței plenului din martie s-a făcut o astfel de solicitare de către CSM către toate entitățile din sistemul juridic de a ne comunica toate protocoalele din 2005 până în prezent. Am primit corespondență cu entități din sistemul judiciar care au comunicat că au existat și există sau au denunțat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Inspecția Judiciară (IJ). La nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocl denunțat în 2017 de către vechea conducere. Toate celelalte entități din sistemul judiciar, că ne referim la grefieri sau la alte instanțe, pentru 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am prmit la nivelul Consiliului, nu sunt atașate protocoalele în forma lor scrisă. Toată situația a vizat doar o corespondență minimală”, a anunțat procurorul Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, în ședința plenului Consiliului de miercuri.