Șeful ANRP: „Blajul este Nana județului Alba”

Publicat: 31 10. 2014, 20:08
Actualizat: 15 04. 2019, 15:06

Președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, George Băeșu, a spus, într-o întâlnire privind retrocedările, organizată la Prefectura Alba, că există suspiciuni privind o suprafață de 900 de hectare de teren agricol din zona Blajului care a fost restituită după ce a fost preluată din domeniul statului de trei localități: Blaj, Crăciunelu de Jos și Valea Lungă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Aproape 900 de hectare de teren agricol luate de la Agenția Domeniului Statului, în 2006, domeniul public al statului, trecute la Stațiunea Viticolă la Blaj, pe care după aceea s-au înstăpânit trei comisii locale, de la Blaj, Crăciunelul de Jos și Valea Lungă. Sunt trei comisii locale ai căror petenți au fost mutați pe domeniul public al statului la stațiunea viticolă, în 2006, 2007. Noi avem mari dubii cu privire la îndreptățirea persoanelor care au fost duse acolo, la capacitatea consiliilor și a comisiilor locale și a Comisiei județene de fond funciar de la acel moment de a face acel transfer de teren, să-l iei de la stat și să-l treci în proprietatea privată a localității. Suntem foarte curioși să vedem la cine a ajuns cu adevărat terenul. Eu am o bănuială. Blajul este Nana județului Alba, eu așa cred”, a spus Băeșu.

Șeful ANRP a adăugat că a cerut Corpului de Control al Autorității să facă, până la sfârșitul anului, o verificare amănunțită privind acest caz.

„Din câte cred eu, deja au fost solicitate niște documente de către colegii mei de la Corpul de Control. Au fost solicitate în mod preliminar câteva documente (…).Sunt aceiași colegi care au fost la Nana și ei mi-au spus: «Domnu’ președinte, acolo avem cam aceeași situație». De fapt, nu ca la Nana, ca la Fundulea, știți că a fost o chestie între Nana și Fundulea. Până la urmă, Nana e doar o localitate din alea unde s-au făcut transferuri de cetățeni între Nana și Fundulea, Fundulea fiind crema cercetării în agricultură. Iar aici – eu sunt de la Focșani și m-am săturat bând la mese vin de Jidvei – aici e crema, alături de Focșani, viticulturii. E clar că unde e cremă e și interes”, a spus George Băeșu.

Directorul Stațiunii Viticole Blaj, Liliana Tomoiagă, care a participat la întâlnire, i-a spus șefului ANRP că a făcut numeroase sesizări privind retrocedările unor terenuri ale stațiunii pe care le consideră ilegale.

„Eu am făcut foarte multe sesizări (…) Eu zic că Nana este mic copil față de ce s-a întâmplat în Alba. Suntem singura stațiune de cercetare din Transilvania pe domeniul viticol. Am sesizat de «n» ori ceea ce se întâmplă începând din 2006 (…) În ultimul an am oprit câteva retrocedări cu ajutorul Prefecturii și al Guvernului, dar suntem târâți în procese”, a spus Tomoioagă.

Președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, George Băeșu, a participat, vineri, la Alba Iulia, la o întâlnire cu autoritățile județene, reprezentanții comisiilor locale de fond funciar și titulari de dosare de retrocedare sau despăgubire din județ.

Mai mulți membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana sunt urmăriți penal pentru conflict de interese și abuz în serviciu, în dosarul privind trecerea unor suprafețe de teren în domeniul privat al orașului Fundulea, potrivit Parchetului instanței supreme.

Corpul de Control al premierului a trimis, în 15 aprilie, Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile din comuna Nana raportul referitor la trecerea unor suprafețe de teren în domeniul privat al orașului Fundulea și a sesizat PICCJ cu privire la anumite fapte considerate ilicite.

În Raport se arăta că Primăria Nana a emis 22 de titluri de proprietate, pentru terenuri însumând 218 hectare, fără respectarea legislației în vigoare.