Șeful CJ Bistrița-Năsăud vrea simularea unui accident aviatic în județul său. „Sunt dispus să fac pe victima și să vă transmit de pe iPhone-ul meu datele”

Publicat: 29 01. 2014, 15:08
Actualizat: 04 02. 2019, 20:48

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Moldovan, a declarat, miercuri, că, la ce dotări există în prezent, e greu de înțeles cum de nu au putut fi localizate victimele accidentului aviatic, spunând că „un tânăr care stă pe calculator” poate face acest lucru într-un timp foarte scurt

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a aprobat, miercuri, la propunerea Consiliului Județean (CJ), desfășurarea unui exercițiu de simulare a unui accident aviatic similar cu cel produs săptămâna trecută în Munții Apuseni pentru testarea nivelului de intervenție a autorităților județene.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Moldovan, a declarat, miercuri, că relieful județului este asemănător cu cel din Munții Apuseni, unde a avut loc accidentul aviatic, iar o astfel de simulare ar arăta cât de bine sunt pregătite autoritățile.

„Cu toții am învățat câte ceva din ceea ce s-a întâmplat în Munții Apuseni, la acel accident aviatic. Nu mai e un secret pentru nimeni că prestația instituțiilor statului a fost mai mult decât defectuoasă. Propun, și sunt dispus să mă implic maxim, să facem și noi o simulare a unui asemenea accident. Să vedem cum am reacționa noi într-o asemenea situație, care ar fi timpii de reacție. E păcat să se piardă vieți omenești din lipsă de comunicare sau neștiind fiecare ce are de făcut. Nu ISU că STS, nu STS că IJJ, nu IJJ că Salvamontul, lăsăm de la unii la alții. Eu asta am înțeles din ce s-a întâmplat în mod nefericit în Apuseni. Avem un relief asemănător la nivelul județului, iar o astfel de simulare ne-ar spune unde ne situăm, cât de bine suntem pregătiți”, a spus președintele CJ, Emil Radu Moldovan.

El a declarat că, la ce dotări tehnice există în prezent, e greu de înțeles cum de nu au putut fi localizate victimele accidentului în cinci ore.

„Un tânăr care stă pe calculator o poate face într-un timp foarte scurt. Trebuie să fim pregătiți pentru intervenție la nivelul județului. Îmi doresc să fim pregătiți să ne ajutăm noi pe noi. Sunt chiar dispus să fac pe victima într-un vârf de munte și să văd transmit de pe iPhone-ul meu toate datele. Nu aștept să mă salveze unii, că atunci sigur rămân acolo, aștept instituțiile statului”, a spus Emil Radu Moldovan.

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, Constantin Florea, a precizat că exercițiul propus de șeful CJ ar putea avea loc în Munții Rodnei, în luna decembrie a acestui an, „pentru a avea condiții cât mai reale”.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipaj medical a aterizat forțat, în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba.

În urma accidentului și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca.

În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susținut o conferință de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viață, după ce aeronava a intrat în ceață, a pierdut înălțime și a pierdut un motor.