Șeful CJ Harghita ”renunță” la pensie: ”Nu mă preocupă această chestiune”

Publicat: 22 12. 2015, 14:46

Borboly Csaba a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că are 41 de ani și se află la al patrulea mandat de ales local – unul de consilier județean, unul de vicepreședinte al CJ Harghita și pentru a doua oară, consecutiv, președinte al instituției.

„Și, totuși, nu mă preocupă această chestiune (legea pensiilor speciale ale aleșilor locali – n.r.), fiindcă analizând tendințele demografice și situația fondului de pensii, pentru generația mea ar fi o așteptare hilară să sperăm la orice fel de pensie”, a spus președintele CJ Harghita.

Borboly a adăugat că, în cazul generației sale, vârsta de pensionare va fi „probabil de cel puțin 70 de ani”, când „chiar nu contează ce pensie ai”, ci „să ai pe cineva care să aibă grijă de tine”.

„Eu și soția mea am investit împreună într-un fond de pensie pe doi piloni, cele două fete ale noastre. De la ele, de la nepoți am eu așteptări la bătrânețe, la cei 70 de ani, după pensionare”, a spus Borboly Csaba.

Plenul Senatului a adoptat, luni, legea privind pensiile aleșilor locali cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și nicio abținere. Liberalii au ieșit din sala înaintea votului.

Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare eșalonate au dreptul la încetarea mandatului la indemnizație pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consilii Județene.

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene care beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă și care au ocupat până la vărsta de pensionare și alte funcții pentru care este stabilită indemnizația pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligația să opteze pentru una dintre indemnizații.

De indemnizația pentru limită de vârstă benficiază și primarii, viceprimarii, președinții și vicepreșdinții Consiliilor Județene care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de primar,
viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliul Județean.

Cuantumul indemnizațiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil. Discutarea legii în Senat vine la mai puțin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat și proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Legea pensiilor pentru aleșii locali va fi trimisă spre pomulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea actului normativ.

De altfel, șeful statului solicitase Legislativului și reexaminarea legii privind pensiile deputaților și senatorilor, însă aceștia au acceptat doar unele observații. După votul de săptămâna trecută din plenul Parlamentului, președintele este nevoit să promulge actul normativ prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari.