Șeful Comisiei Europene intervine în scandalul produselor cu dublu standard: „Nu-mi place ideea că ar exista un fel de categoria a doua în Europa”

Publicat: 27 07. 2017, 20:10

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat joi dublul standard aplicat produselor alimentare care circulă în Uniunea Europeană, alăturându-se celor care susțin că această practică este una discriminatorie. 

Problema a devenit una foarte importantă mai ales pentru țările Europei Centrale și de Est, care susțin că sunt afectate prin faptul că alimentele care se găsesc în magazine conțin ingrediente de calitate inferioară celor vândute în Occident, fapt demonstrat de diverse studii realizate în aceste regiuni ce au dovedit că materia primă din care sunt făcute produsele este mai ieftină și de mai slabă calitate decât cea a mărcilor identice vândute în Vest. 

„Nu-mi place ideea că ar exista un fel de categoria a doua în Europa. Vom urmări în continuare scopul nostru comun, cel de a pune punct acestei practici discriminatorii prin care se furnizează slovacilor produse alimentare și alte mărfuri de calitate mai slabă”, a declarat Jean-Claude Juncker, citat de agenția Reuters, în contextul unei întrevederi pe care a avut-o joi cu premierul Slovaciei, Robert Fico, acesta reprezentând grupul țărilor de la Vișegrad, din care fac parte și Cehia, Ungaria și Polonia. 

Președintele Comisiei Europene a mai spus și că va emite în septembrie și niște directive de interpretare a siguranței alimentelor, dar nu a exclus nici elaborarea unei noi legislații europene în domeniu. 

Între timp, însă, producătorii alimentari și-au apărat practicile argumentând că piețe diferite au gusturi diferite și că ingredientele sunt trecute în mod clar pe etichetă. Aceștia susțin și că, în ceea ce privește consumatorii, ei sunt mai săraci în estul decât în vestul Europei, și consideră această stare de fapt drept un motiv valabil, dând exemplul Cehiei, unde mâncarea este cu 25% mai ieftină decât în Germania, de exemplu. 

Tudose, despre produsele cu dublu standard: E necesar un cadru legislativ ca să spunem numele firmelor
 
Premierul Mihai Tudose a cerut joi, în cadrul ședinței de guvern, ca Ministerul Justiției și Ministerul Agriculturii să găsească o formă legală prin care numele firmelor care au comercializat produsele cu dublu standard să fie făcute publice.
 
„Poate găsim o modalitate, că până când facem noi nu știu ce normă europeană, poate facem una internă. (…) Măcar un cadru legislativ care să ne permită să spunem cetățenilor ce firme ne consideră a fi o țară de mâna a doua și să-i tratăm și noi ca atare”, a declarat premierul Mihai Tudose în ședința de guvern. 
Comisia Europeană s-a oferit, joi, să finanțeze studii ale statelor membre ale Uniunii Europene privind standardele produselor alimentare, în contextul în care țări central și est-europene au denunțat calitatea inferioară a unor alimente, relatează EUObserver.

Comisia Europeană va finanța studii ale statelor membre UE în problema standardelor duble ale alimentelor, a declarat joi Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului Uniunii Europene.

 
 
CITEȘTE AICI LISTA PRODUSELOR MAI PROASTE DECÂT ÎN OCCIDENT CARE SE CONSUMĂ ÎN ROMÂNIA
 
Ministrul Agriculturii afirmase anterior că nu a fost posibilă publicarea acestor date pentru că nu există o normă juridică pentru a face posibil acest lucru.
 
„Din nefericire, nu am reușit să prezentăm în detaliu aceste lucruri pentru faptul că neavând o normă juridică cu care să operăm, nu putem să dăm numele comerciantului și numele producătorului respectiv, pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.
 
Ministrul Justiției Tudorel Toader a precizat că vor urma discuții cu ministerele pentru identificarea unei soluții legale: „Vom colabora cu Ministerul Agriculturii, cu toate ministerele care pot avea conexiuni cu această problemă, dar, de principiu, cred că în discuție se pune problema unui tratament egal de care trebuie să se bucure toți consumatorii, toți cetățenii Uniunii Europene, indiferent că sunt membri ai unui stat sau altul. Aceasta e baza de discuție, aceasta este baza de la care vom porni identificarea soluției juridice”, a spus ministrul Justișției Tudorel Toader.
 
În urma analizelor comparative realizate de autoritățile de la București, au fost identificate 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România și în câteva țări din UE, au anunțat miercuri reprezentanții Ministerului Agriculturii.
 
Au fost prelevate 29 de probe din țări europene și, simultan, 29 de probe identice din magazinele românești, sortimente din categoriile lactate, carne, pește și ciocolată. Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferențe din punct de vedere al conținutului de grăsimi și proteine, au precizat oficialii MADR. La acțiunile de prelevare au participat, în luna iunie, câte doi delegați din partea ANSVSA, ANPC și MADR.