Șeful Corpului de control al Guvernului: „Relația medici – companii farmaceutice e cel puțin conflict de interese”

Publicat: 19 06. 2016, 16:28
Actualizat: 20 06. 2016, 09:29

„Relația medic – companii farmaceutice e greșită. Medicul trece adesea o linie pe care nu o ia în considerare, sonsorizări în domeniul medical. E cel puțin un conflict de interese, nu poți să prescrii un medicament dacă o companie care îl produce îți finanțează o cercetare, chiar dacă e de interes și util”, a spus oficialul.

Șeful Corpului de control al primului ministru a precizat că instituția pe care o conduce investigează sponsorizările. „Este firesc să fie colaborări între specialiști și companii, dar de la asta până la a sponsoriza orice medic de familie sau farmacist să meargă la congrese…”, a menționat Valentin Mircea.

De asemenea, el a argumentat că se pot găsi mecanisme alternative pentru rezolvarea acestei probleme, companiile putând contribui la un fond special pentru cercetări, eliminându-se astfel legătura dintre o anumită companie și un anumit medic. „E o idee de a asigura că nu există un conflict de interese. Când ai un fenomen atât de amplu și nu poți să-l controlezi, când nu poți fi sigur ajungi la astfel de soluții, de a interzice complet”, a concluzionat Valentin Mircea, spunând că la acest fond poate contribui și statul.