Șeful de sindicat Vasile Lincu: Polițiștii, în imposibilitatea de a acționa la momentul potrivit din cauza lipsei carburantului

Publicat: 17 05. 2012, 21:22
Actualizat: 17 05. 2012, 21:22

Președintele Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, susține că polițiștii se află de multe ori în imposibilitatea de a acționa la momentul potrivit din cauza lipsei carburantului, susținând, totodată, că foarte puține dintre mașinile din dotare sunt în stare de funcționare.

Președintele Sindicatului Polițiștilor și Vameșilor Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat, joi, într-o conferință de presă, la Sibiu, că lipsa carburantului nu este singura problemă cu care se confruntă polițiștii, aceștia fiind de multe ori în situația de a găsi soluții imediate pentru a suplini lipsa de dotare, aceste nereguli fiind semnalate ministrului de resort, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Avem probleme la nivelul întregii țări în ceea ce privește logistica necesară pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în ceea ce privește combustibilul, piesele de schimb. Există practica de a se baza instituția pe resursele financiare ale polițiștilor. Să spună că se descurcă, trebuie să se descurce. Ei bine, de ceva vreme nu se mai pot descurca, deși au interesul de a-și îndeplini sarcina de serviciu și conștientizează că au nevoie de o mașină care să fie în stare de funcționare. E interesul lor în primul rând, dar din cauza reducerilor salariale acest lucru nu mai e posibil. Din numărul mare de mașini care sunt în dotare, foarte puține sunt în stare de funcționare. Multe nu îndeplinesc condițiile tehnice și aș mai da un exemplu: imposibilitatea de a acționa la momentul potrivit din cauza lipsei carburantului. Avem situații concrete în țară: dacă eu trebuie să alerg după suspect cu mașina, risc să rămân fără carburant”, a spus Lincu.

Potrivit sursei citate, au fost cazuri în țară când polițiștii aflați în urmărire au solicitat colegilor din teren ajutor pentru prinderea suspectului într-o altă zonă, după ce au rămas fără carburant.

„Am aflat de situații în care dau prin stație (unui alt echipaj – n. r.), ca să nu se facă de râs, să oprească în altă parte. Sau apelează la un alt echipaj să aducă etilotestul, că nu au minimul necesar. Aceste aspecte au fost remarcate și de actualul ministru de Interne”, a afirmat Lincu.

Vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor Pro Lex, Pavel Abraham, a declarat, în aceeași conferință de presă, că este nevoie de o evaluare serioasă la nivelul ministerului, pentru a stabili distribuirea cadrelor în raport cu sarcinile care le revin.

„Trebuie făcută o evaluare serioasă la nivelul ministerului. Apreciem că efectivele nu sunt bine distribuite în raport cu sarcinile care le revin. Suntem ca o echipă de fotbal care joacă ori toată echipa în apărare, ori toată echipa în atac. Trebuie o reevaluare la nivel național, o reașezare în raport de atribuțiile care le revin, dar și de anumite suplimentări dacă va fi necesar”, a spus Pavel Abraham.

Reprezentanții Pro Lex spun că au trei pretenții de la noul ministru de Interne: să asigure resursa financiară necesară desfășurării activității polițienești și de salarizare a angajaților, să asigure cadrul legislativ necesar desfășurării acestei activități și să stabilească liniile directoare de urmat ale instituției.

Liderii de sindicat Pro Lex din țară au participat, la Sibiu, la o conferință națională având ca temă protecția polițistului și siguranța cetățeanului.