Șeful ISJ Vaslui: Nu văd ca pe o problemă că Chevron a împărțit rucsacuri cu rechizite în școli

Publicat: 16 12. 2013, 21:13
Actualizat: 11 02. 2016, 19:25

Șeful Inspectoratului Școlar Vaslui spune că nu vede ca pe o problemă  că Chevron a împărțit în unitățile de învățământ din Băcești rucsacuri cu rechizite și scrisori „de curtoazie” celor 600 de elevi care învață în comună, în condițiile în care regulamentele școlare nu interzic astfel de acțiuni.

Conducerea ISJ Vaslui consideră că distribuirea de rucsacuri cu rechizite, dulciuri și scrisori „de curtoazie” de către compania Chevron în școlile din comuna Băcești este normală, în condițiile în care unitățile de învățământ au liber să colaboreze cu agenții economici, dacă este în interesul elevilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În opinia șefilor învățământului vasluian, directorii de școli sunt cei care hotărăsc, conform regulamentului de funcționare al unităților de învățământ, cu cine să colaboreze, în acest sens putând fi solicitată și opinia părinților elevilor.

„Regulamentul de funcționare al unităților de învățământ precizează foarte clar că în școli nu se face politică și prozelitism. În rest, colaborarea școlii cu alte instituții sau agenți economici nu este interzisă. Directorul școlii este cel care hotărăște cu cine face parteneriate. Noi am fost informați de situația de la Băcești, iar recomandarea inspectoratului a fost ca directorul unității de învățământ să ceară și acordul părinților. Din moment ce l-a făcut și l-a obținut, nu văd ca pe o problemă că Chevron a împărțit rucsacuri cu rechizite în școli”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Reprezentanții Chevron România au împărțit rucsacuri cu rechizite, dulciuri și scrisori „de curtuoazie” celor 600 de elevi ai școlilor din comuna vasluiană Băcești, unde compania petrolieră a obținut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de șist. Pe lângă o pungă cu dulciuri, rucsacurile împărțite elevilor conțin caiete de limba română, matematică și biologie, un penar și acuarele, precum și o scrisoare în care compania americană susține, printre altele, că „Chevron a fost întotdeauna un susținător al educației” și este plăcerea companiei să dea „o mână de ajutor în realizarea activităților școlare de zi cu zi”.

În aceste condiții, reprezentanții Chevron susțin că această campanie derulată în școlile din Băcești nu are nicio legătură cu explorarea sau exploatarea gazelor de șist.

Contactat, sâmbătă, de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Chevron România, Răzvan Mitroi, a declarat că rucsacurile au cuprins rechizite și dulciuri pentru 600 de elevi și că această acțiune „nu poate fi tratată ca o propagandă în ceea ce privește gazele de șist”.

„Derularea acestui program nu poate fi tratată ca o propagandă în ceea ce privește gazele de șist, în condițiile în care în acele scrisori de curtuoazie nu vorbim despre așa ceva. Evident, distribuirea acelor rucsacuri cu rechizite și dulciuri s-a făcut cu acordul directorului de școală coordonatoare din comuna Băcești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Chevron România.

De altfel, compania Chevron arată, într-un comunicat de presă, că își reiterează angajamentul de a avea relații constructive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea.

„Chevron are o istorie vastă în ceea ce privește susținerea comunităților prin investiții de natură socială și prin activitățile de voluntariat ale angajaților noștri. Compania noastră construiește parteneriate pe termen lung cu comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Ne propunem să fim vecini buni pe întreaga durată a proiectelor noastre și să susținem activitățile care sunt importante pentru comunitățile în care operăm. Având în vedere acest angajament, Chevron investește în programele axate pe trei domenii strategice: sănătate, educație și dezvoltare economică. Compania noastră colaborează cu comunitățile vizate pentru a direcționa resurse către proiectele importante pentru localnici, în funcție de nevoile lor. În urma unor consultări cu comunitățile locale, Chevron susține accesul copiilor la educație, prin sprijinirea acestora cu rechizite necesare în activitățile școlare. Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale”, se arată în comunicatul Chevron.

Chevron a obținut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de șist în trei localități vasluiene – comuna Băcești, satul Păltiniș, comuna Pungești, satul Siliștea, și comuna Găgești, satul Popeni.

Până în prezent, compania a început lucrările pentru amenajarea platformei petroliere pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de șist doar la Pungești.

În 19 decembrie, Chevron va organiza o dezbatere publică în localitatea Puiești, pentru obținerea unui nou acord de mediu pentru explorarea gazelor de șist și în această comună.

În comuna Pungești au avut loc mai multe acțiuni de protest ale localnicilor față de proiectul Chevron de explorare a gazelor de șist, ultimele acțiuni de protest fiind înregistrate în 7 decembrie. Atunci, aproape 400 de persoane au protestat pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în zona în care se află terenul de 20.000 de metri pătrați luat în concesiune de către compania petrolieră. Inițial, protestul a fost pașnic, însă la un moment dat protestatarii au trecut drumul județean și au ajuns în poarta suprafeței îngrădite deținută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere și aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare, reușind să le dărâme aproape în totalitate.

Câțiva dintre protestatari au fost ridicați și duși în mașinile Jandarmeriei pentru a da declarații, în timp ce alții s-au întins pe jos, pe șosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanții îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe șosea au fost luați pe sus de către jadarmi și duși pe marginea șoselei.

În urma acestor incidente, Poliția a constituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, iar printr-o dispoziție a șefului Poliției Municipale Vaslui în cele două localități, precum și pe sectorul de drum județean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forțelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

De asemenea, Jandarmeria și Poliția au instituit filtre pe drumul județean Vaslui – Gârceni, la Siliștea și la Pungești, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată de către forțele de ordine. Totodată, jandarmii nu permit oprirea mașinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deținut de Chevron.

Într-un comunicat transmis sâmbătă, Avocatul Poporului anunță că s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația de la Pungești, unde reprezentanții instituției s-au deplasat pentru a discuta cu oficialitățile din cadrul primăriei, cu reprezentanții Jandarmeriei și cu participanții la proteste, verificările fiind în curs de desfășurare.