Șeful RADET: Dacă nu se aprobă bugetul, căldura va mai fi asigurată aproximativ O SĂPTĂMÂNĂ

Publicat: 13 11. 2015, 12:31

Președintele Consiliului de Administrație (CA) al RADET a anunțat vineri că, din luna aprilie, se cere aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenții.

„Bugetele au fost tăiate mereu, astfel încât au fost tăiate și 15% din subvenții”, a declarat Dumitrașcu, explicând că în acest moment RADET nu mai are dreptul să cheltuiască niciun leu conform legii, pentru că a cheltuit mai mult de 90% din buget.

El a explicat că, dacă primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Dan Marin, nu va înțelege să introducă în prima ședință a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET în procedură de urgență, căldura și apa caldă pentru bucureșteni vor mai putea fi asigurate probabil o săptămână din inerție.

Președintele CA al RADET a precizat că a discutat de mai multe ori cu primarul care i-a transmis că problema bugetului RADET va fi discutată într-o ședință ordinară la sfârșitul lunii noiembrie.

„În aceste condiții sistemul va mai funcționa câteva zile din inerție. Nu cred că se oprește căldura duminica aceasta, pentru că există o inerție a sistemului care va duce mai departe la furnizarea căldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână”, a spus Dumitrașcu.

Acesta a mai precizat că CGMB se va întruni luni într-o ședință extraordinară, dar, în ciuda discuțiilor care au existat cu primarul Ștefănel Dan Marin, pe ordinea de zi nu este prevăzut proiectul de buget al RADET.

În schimb în ședința de luni consilierii generali ar urma să aprobe un proiect prin care PMB face un credit de 264 de milioane de lei, bani care teoretic ar fi împrumutați pentru a fi alocați RADET.

Gabriel Dumitrașcu a explicat însă că degeaba se va aloca această sumă dacă nu va fi aprobat și bugetul, pentru că, în lipsa bugetului, ea nu va putea fi cheltuită.

„Fără buget aprobat orice sumă alocată nu poate fi cheltuită, banii se acumulează într-un cont, dar furnizorii de materiale ai RADET nu vor putea fi plătiți”, a mai spus reprezentantul RADET.

Gabriel Dumitrașcu a precizat că RADET are de făcut plăți urgente către Enel și Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei.

El a mai spus că Enel a trimis deja somație că așteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând și din partea Apa Nova.

Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.

„Trag un semnal de alarmă către primarul general interimar că degeaba aprobă îmrumutul dacă nu aprobă și bugetul”, a mai spus Dumitrașcu.

Președintele CA al RADET a mai spus că regia ar trebui să recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă o diferență la subvenție neacordată în ultimii ani și 236 de milioane de la Primăria Capitalei.

Acesta a explicat că, dacă aceste sume ar fi recuperate, RADET ar putea sta liniștit până în primăvară.