Șeful SIF Ialomița îl acoperea pe denunțătorul a cărui firmă a vândut carne de pasăre cu salmonella

Publicat: 19 09. 2013, 18:14
Actualizat: 31 07. 2014, 09:28
Șeful SIF Ialomița, Cornel Tache, arestat pentru luare de mită, este acuzat de DNA că l-a protejat, pentru diverse sume de bani, pe denunțătorul său, care a vândut prin firma sa carne de pasăre infestată cu salmonella, reiese din referatul cu propunerea de arestare preventivă a polițistului.

Șeful SIF Ialomița, Cornel Tache, arestat pentru luare de mită, este acuzat de DNA că l-a protejat, pentru diverse sume de bani, pe denunțătorul său, care a vândut prin firma sa carne de pasăre infestată cu salmonella, reiese din referatul cu propunerea de arestare preventivă a polițistului.

„În fapt, învinuitul Tache Cornel, în calitate de comisar șef de poliție, șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, a primit în perioada iulie – septembrie 2013, cu titlu de mită, de la (…) în repetate rânduri mai multe sume de bani pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, înlesnindu-i acestuia desfășurarea de operațiuni comerciale cu încălcarea normelor fiscale în sensul omisiunii înregistrării în evidența contabilă, precum și înregistrarea de operațiuni fictive”, susțin anchetatorii, care mai notează despre denunțător, în documentul citat, că „totodată, în aceeași perioadă, (…) a pus în vânzare produse alimentare cunoscând că acestea sunt interzise consumului fiind infestate cu bacteria salmonella, prin intermediul SC (…) SRL, societate pe care o administrează în fapt”.

Procurorii l-au audiat pe denunțător, care le-a relatat detaliile cazului de infestare cu salmonella.

„În ceea ce privește controlul de la DSVSA IALOMIȚA la (….), arată faptul că în cursul anului 2013, luna august, a venit o echipă din partea acestei instituții compusă din Dragoș Păun și (…), care au luat probe de salmonella. A aflat despre faptul că în gunoiul-eșantion ridicat au fost identificate urme de salmonella. Nu-și aduc aminte dacă a fost înștiințat de doamna (…) sau de domnul Păun. Ulterior, la fermă s-au prezentat doamna (…) și domnul (…), care au ridicat noi probe, care de asemenea au testat pozitiv, fiind întocmite documentele necesare, fiindu-i interzis denunțătorului să opereze acțiuni în legătură cu găinile de la acel moment. În cursul săptămânii trecute, la fermă s-a prezentat comisia întocmită de DSVSA Ialomița, compusă din Dragoș Păun, (…), (…), cineva de la Prefectură și încă o persoană, precum și cineva de la Primărie și polițistul din comună, care a asistat la gazarea găinilor și întocmirea actelor către PROTAN, după care s-a stabilit prețul pentru fiecare găină. Suma totală acordată ca despăgubire a fost 65.400 de lei. Arată faptul că dacă ar fi fost sancționat cu amendă de către comisia DSVSA Ialomița compusă din Dragoș Păun și (…), nu mai putea beneficia de despăgubirea în valoare de 65.400 RON. Având în vedere acest aspect, ulterior primului control al acestei echipe, s-a întâlnit cu Dragoș Păun în oraș, în municipiul Slobozia, ocazie cu care i-a dat 200 de lei pentru a nu-i aplica amendă. S-a întâlnit cu acesta încă o dată, în zilele următoare, ocazie cu care i-a dat 800 de lei în același scop, urmând ca acesta să-i dea ceva și colegului de echipă”, a arătat administratorul firmei, în denunțul său, parafrazat de către anchetatori.

Șeful Serviciului de Investigarea Fraudelor (SIF) din IPJ Ialomița, Cornel Tache, a fost arestat preventiv marți, printr-o decizie a Curții de Apel București, la propunerea procurorilor anticorupție.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Cornel Tache fusese reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru luare de mită, complicitate la evaziune fiscală și trafic de influență.

Procurorii DNA l-au reținut, în același dosar, și pe Dragoș Laurențiu Păun, consilier superior la Serviciul Sănătate și Bunăstare Animală din Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița, pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie – septembrie, Cornel Tache a primit mită de la o persoană, denunțătoare în cauză, mai multe sume de bani pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, „înlesnindu-i acestuia desfășurarea de operațiuni comerciale cu încălcarea normelor fiscale”.

„De asemenea, în cursul anului 2013, inculpatul Tache Cornel a primit de la același denunțător suma de 32.000 de lei pentru a-și folosi influența asupra lucrătorilor de poliție de la IPJ Călărași – Serviciul de Investigare a Fraudelor, astfel încât să îi determine să soluționeze un dosar în care denunțătorul era cercetat penal pentru infracțiunea de evaziune fiscală, în favoarea acestuia din urmă”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Dragoș Laurențiu Păun este acuzat că, în cursul lunilor august – septembrie, ar fi primit 1.000 de lei de la aceeași persoană, pentru a nu dispune sancțiuni pentru nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la măsurile sanitar-veterinare.

În 16 septembrie, Cornel Tache a fost prins în flagrant în timp ce primea 20.000 de lei de la persoana care l-a denunțat.