Șeful STS, trecut în rezervă de Iohannis. Lista scadalurilor în care apare numele lui Opriș

Publicat: 26 07. 2017, 19:55

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul privind trecerea în rezervă a domnului general Opriș Marcel din Serviciul de Telecomunicații Speciale, propunerea directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Marcel Opriș a fost șeful STS vreme de 12 ani, fiind numit în 7 decembrie 2005. 

Marcel Opriș are 59 de anoi. După absolvirea Facultății de Electronică și Informatică din cadrul Academiei Tehnice Militare din București, a lucrat ca ofițer inginer în Ministerul Apărării Naționale, unde a îndeplinit funcțiile de șef autostație radiodifuziune la U.M. 02487 București (1982-1989), șef atelier și inginer șef la U.M. 02381 București (1989-1991) și apoi ofițer tehnic la U.M. 02415 București (1991-1997).

În anul 1997, este încadrat ca ofițer în Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) mai întâi ca ofițer tehnic la Direcția Comunicații Telefonice (1997-1999) și apoi ca șef birou la Sectorul Independent Prognoză, Dezvoltare și Reglementări în Telecomunicații (1999-2001) și șef al Direcției Tehnologia Informației (2001-2005).
Serviciul de Telecomunicații Speciale a avut parte de puține schimbări, comparativ cu celelalte servicii, însă nu a fost total străin scandalurilor momentului. Marcel Opriș a dat explicații în 2009 legate de alegeri, iar 8 ani mai târziu STS-ului i se cereau noi acte privind același scrutin.

În primăvara acestui an, în plin scandal legat de existența protocoalelor încheiate de diferite instituții cu serviciile secrete, au ieșit la iveală acte care încă sunt funcționale. Este cazul protocolului de cooperare privind activitatea de informații pentru securitate națională, încheiat în 2004, pe vremea președintelui Ion Iliescu.

Documentul este invocat și în raportul de activitate al Serviciului Român de Informații (SRI) pentru anul 2014.

„Instituțiile semnatare ale Protocolului general de cooperare privind activitatea de informații pentru securitate națională (SRI, SIE, MApN, MAI, MJ, SPP, STS și ORNISS) au urmărit respectarea principiilor legalității, coordonării unitare, competenței materiale, secretizării mijloacelor și metodelor specifice folosite în obținerea datelor și informațiilor și proprietății intelectuale asupra informațiilor care fac obiectul cooperării. Au fost acoperite, prin acțiuni specifice, toate domeniile reglementate de Protocol, SRI acționând prioritar în direcția îndeplinirii atribuțiilor sale generale”, se arată în raportul SRI pentru anul 2014.

Așadar, STS era pe lista de instituții semnatare ale protocolului.

„Dintre modalitățile de cooperare, locul central l-a avut schimbul de date și informații, realizat în conformitate cu normele legale și cu respectarea termenelor de comunicare a datelor solicitate de instituțiile partenere. De asemenea, au fost constituite grupe operative sau de coordonare comune, compuse din experți ai părților semnatare, pentru executarea unor misiuni complexe și exploatarea în comun a autorizațiilor de interceptare a comunicațiilor vectorilor, ceea ce a potențat documentarea calificată a activităților infracționale”, explică SRI în raportul postat pe site.

Tot în primăvara acestui an, procurorii de la Parchetul General au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituțională a României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și de la Parchetul Curții de Apel București în dosarul privind alegerile din 2009. De la fiecare instituție au fost cerute date specifice.

PSD și ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic. Acesta a publicat un articol în care susținea că în seara celui de al doilea tur a mers acasă la Gabriel Oprea, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

Nu e însă pentru prima dată când Serviciul de Telecomunicații Speciale dă explicații despre alegerile din 2009.

În urmă cu opt ani, la scurt timp după scurtin, directorul STS, Marcel Opriș era audiat în Comisia de Apărare din Senat. Scandalul pornise atunci în urma unor afirmații făcute de reprezentanții unor partide potrivit cărora STS ar fi permis PDL să aibă acces la infrastructura Serviciului și să poată astfel număra mai repede voturile din turul doi al alegerilor prezidențiale.

Opriș spunea că STS a executat numai misiunile care i-au fost stabilite în cadrul legal pentru procesele electorale și garantează acest lucru.

„Dar STS nu este singurul care are o infrastructură puternică. În comunicații există posibilitatea de organizare de astfel de infrastructuri nenumărate. Dacă vreți, trebuie două condiții: să ai colaboratori profesioniști care se găsesc acum în toată piața, inclusiv privată, și să ai bani”, a afirmat la acea vreme Marcel Opriș.