Senatorii au decis: Administrațiile locale, obligate să achiziționeze minimum 10% mașini electrice

Publicat: 03 07. 2019, 13:48

„Proiectul inițiat de senatorul ALDE și președinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu prin care autoritățile administrației publice vor avea obligativitatea de a achiziționa minimum 10% mașini electrice sau hibride din totalul vehiculelor pe care le vor cumpăra a fost adoptat astăzi de Senat, în calitate de primă cameră sesizată”, se arată în comunicatul ALDE remis Mediafax.

Inițiativa președintelui ALDE propune modificarea articolului 5 din Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice astfel : „la data intrării în vigoare a prezentei legi se introduce obligativitatea pentru toate entitățile prevăzute în prezenta ordonanță, care achiziționează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preț unitar nu poate depăși suma de 35.000 euro, inclusiv TVA”.

Prin inițiativa adoptată de Senat, ministerele, organele de specialitate din administrația publică centrală și instituțiile din subordinea acestora, precum și consiliile locale și județene vor fi stimulate în a folosi și autoturismele acționate electric.

Modificările propuse vor ajuta la reducerea poluării și vor promova o dezvoltare sustenabilă economică și ecologică.

„Astăzi răspunsul la problemele de poluare generate de autovehicule este dat de folosirea pe scară din ce în ce mai largă a mașinilor cu propulsie hibridă sau complet electrică. Autoritățile au obligația să se înscrie în această tendință și chiar mai mult: să fie un exemplu pentru toți utilizatorii. Rămâne de demarat un program ambițios de realizare a infrastructurii aferente – stații de încărcare pentru mașini electrice la toate instituțiile publice”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a precizat că va solicita deputaților să susțină această inițiativă, astfel încât să poată fi implementată cât mai repede. „Este un pas important pe care îl putem face pentru a avea un mediu cât mai curat pentru noi și copiii noștri”, a mai spus președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.