Senatorii din Comisia pentru Muncă dezbat majorarea alocațiilor pentru copii, Câmpeanu e invitată

Publicat: 24 09. 2013, 18:04
Actualizat: 04 09. 2019, 22:15

Senatorii din Comisia de Muncă au dezbătut, marți, o propunere legislativă de majorare a alocației pentru copii de la 42 la 200 de lei, hotărând să amâne votul pentru a o putea invita pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, astfel încât să poată fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din buget.

Comisia a dezbătut propunerea legislativă de modificare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii în sensul majorării acesteia de la 42 lei la 200 lei pentru copiii cu vârste cuprinse între doi și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit deja vârsta de 18 ani dar care nu au finalizat încă studiile liceale sau profesionale.

Membrii Comisiei au decis să amâne cu două săptămâni votul privind propunerea legislativă pentru a o invita la dezbateri pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, astfel încât să poată fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din bugetul de stat.

Președintele Comisiei, Liviu Pop, a precizat, în timpul dezbaterilor, că senatorii din Comisia pentru buget, care este comisie coraportoare, au întocmit deja un raport de respingere a propunerii.

Pop a susținut, la dezbaterile de marți, că este necesară diferențierea cuantumului alocației de stat pentru copii în funcție de vârsta sau de numărul acestora, el adăugând că, păstrând o alocație „fixă”, Ministerul Muncii arată că „nu scapă de comunism”.

„Am semnat această inițiativă și o susțin pentru că de 23 de ani Ministerul Muncii nu scapă de comunism. Prea mult conservatorism în zona Ministerului Muncii, indiferent de ce guvern a fost. Am rămas încorsetați în egalitatea pentru toți”, a afirmat acesta.

Senatorul social-democrat a precizat că România este printre ultimele trei state din Uniunea Europeană care oferă prin alocații „sumă fixă pe copil”.

„Avem astfel două variante pe care le putem stabili cu Guvernul: sau modificăm alocația în funcție de numărul de copii sau o modificăm în funcție de tranșele de ani, pentru că dacă vom merge pe sistemul comunist – indiferent câți copii sunt, indiferent cât de mari sunt, aceeași sumă de bani – nu o să reușim niciodată să mișcăm această alocație”, a mai spus Liviu Pop.

În expunerea de motive la proiect, inițiatorii menționează că un copil român primește o alocație în valoare de aproximativ 7 euro, adică „de 35 de ori mai mică decât alocația unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro”.

„În timp ce, în România, cuantumul indemnizației lunare este același pentru toți copiii, în țările dezvoltate, alocația reprezintă între 8 și 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, mai arată inițiatorii.