Senatul a suspendat ședința. PNL și USR au părăsit sala. Care este motivul

Publicat: 24 06. 2019, 18:02

Ședința plenului reunit al Senatului a fost suspendată, luni, după ce președintele de ședință, Șerban Valeca, a constatat lipsa de cvorum.

Senatorii PNL și USR au părăsit sala după ce au reclamat scoaterea de pe ordinea de zi a propunerii legislative inițiate de deputatul PSD Florin Iordache pentru instituirea unui termen de cel mult 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constituțională.

Pe 7 mai, proiectul de lege a fost respins de Senat, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a trece.

Senatorii au votat atunci propunerea legislativă pentru completarea art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu 66 de voturi „pentru” și 14 voturi „împotrivă”. Fiind lege organică, inițiativa trebuia să obțină cel puțin 69 de voturi „pentru”.

Imediat după respingerea propunerii legislative, PSD a cerut pauză de consultări. După pauză, senatorul PSD Șerban Nicolae a cerut reluarea votului, afirmând că unele voturi nu au fost înregistrate. Opoziția a ieșit însă din sală, iar ședința plenului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Luni, senatorul USR Mihai Goțiu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a propunerii legislative, reclamând că dezbaterea și votul asupra contestației PSD la adresa votului de pe 7 mai nu a fost făcut într-un interval de timp rezonabil.

„Contestația în sine, că nu s-au înregistrat, trebuia să vedem o verificare a acestui lucru. Citiți cu atenție. Contestația se dezbate și se supune votului într-un interval de timp rezonabil. Oricum ați lua-o, o lună și jumătate nu este în niciun caz un interval de timp rezonabil iar verificarea că nu ar fi mers sistemul de vot trebuia să o primim înainte de această ședință pentru a o putea discuta. În aceste condiții cer scoaterea de ordinea de zi și vot pentru scoaterea de pe ordinea de zi”, a spus Mihai Goțiu.

Președintele de ședință, Șerban Valeca, a spus: „Ca să fim corecți, trebuia să susțineți la vremea respectivă să solicitați toate aceste documente”.

Mihai Goțiu a replicat că a susținut acest lucru.

Senatorul USR Cristina Presadă a afirmat că grupul PSD nu a depus nicio contestație a votului la secretariatul general, astfel că propunerea legislativă nu ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi.

„Vă bateți joc de regulamentul Senatului. Nu avem ce să supunem la vot. Această propunere legislativă a fost respinsă de Senat, în urma votului din 7 mai. Grupul PSD nu a făcut absolut nimic, nu s-a dus la secretariatul general cu vreo cerere să spună că e ceva în neregulă cu votul la acea lege”, a declarat senatorul USR Cristina Presadă.

Senatorul PNL Florin Cîțu a anunțat că grupul PNL se retrage de la ședința plenului din Senat.

Liderul grupului USR din Senat, Vlad Alexandrescu, a anunțat că și formațiunea sa se retrage din ședința plenului „în semn de protest pentru încălcarea regulamentului Senatului”.

Astfel, președintele de ședință a Senatului, Șerban Valeca, a anunțat 60 de senatori prezenți, deci lipsă de cvorum.

Pe 27 martie, Camera Deputaților a adoptat proiectul legislativ inițiat de Florin Iordache, care prevede instituirea unui termen de maximum 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituțională, după publicarea acestora în Monitorul Oficial.

Inițiativa reglementează procedura de sesizare a Curții Constituționale în privința actelor Parlamentului, stabilind un termen de sesizare de maximum 15 zile de la publicarea acestora, potrivit expunerii de motive.

„Sesizarea Curții Constituționale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaților și al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”, prevede proiectul de lege.

Inițiatorul, deputatul PSD Florin Iordache, susține în expunerea de motive că „sesizarea Curții Constituționale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaților și al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”.

„La articolul 2, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: «Art. 2. – (1) Curtea Constituțională asigură controlul constituționalității legilor, a tratatelor internaționale, a regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaților, a hotărârilor plenului Senatului și a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum și a ordonanțelor Guvernului»”, prevede amendamentul adus în Comisie juridică a Camerei Deputaților.

În legea în vigoare, articolul 2 (1) prevede: „Curtea Constituțională asigură controlul constituționalității legilor, a tratatelor internaționale, a regulamentelor Parlamentului și a ordonanțelor Guvernului”.

Pe 7 mai, Senatul a respins inițiativa legislativă a lui Florin Iordache în calitate de for decizional.

Foto: Mediafax Foto / Răzvan Chiriță