Adrian Macarie
29.05.2012
Știri

Senatul adoptă tacit înființarea Muzeului Comunismului

Senatul adoptă tacit înființarea Muzeului Comunismului
Senatul a adoptat tacit, marți, o inițiativă legislativă prin care se propune înființarea "Muzeului Comunismului", unde să fie etalate exponate relevante pentru această perioadă istorică, atât în România, cât și în străinătate.

Senatul a adoptat tacit, marți, o inițiativă legislativă prin care se propune înființarea „Muzeului Comunismului”, unde să fie etalate exponate relevante pentru această perioadă istorică, atât în România, cât și în străinătate.

Proiectul îi are ca inițiatori pe deputatul UDTTMR Amet Aledin – (minorități), deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, deputatul independent Mircia Giurgiu și pe deputatul PDL Petru Movilă.

Potrivit inițiatorilor, această instituție ar urma să fie subordonată Ministerului Culturii, din partea căruia va primi finanțare. Muzeul va putea primi, de asemenea, donații, supuse legislației românești în vigoare în acest domeniu.

Muzeul va funcționa, așa cum se menționează în inițiativa legislativă, într-o clădire pusă la dispoziție de autotități în municipiul București.

„Chiar dacă nu a fost o perioadă de bun augur, nu avem dreptul să ne negăm istoria”, menționează, printre altele, inițiatorii acestei legi în expunerea de motive.

În punctul de vedere înaintat Parlamentului, Guvernul a precizat că nu susține adoptarea acestei inițiative legislative.

Reprezentanții Executivului au apreciat că este discutabilă înființarea unei astfel de instituții publice în subordinea Ministerului Culturii, întrucât, cel puțin parțial, s-ar crea un paralelism instituțional nejustificat, în condițiile existenței Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, for decizional.

Inchide