Senatul SUA a aprobat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Publicat: 04 08. 2022, 09:15
Actualizat: 04 08. 2022, 09:33
Casa Albă și Senatul SUA, în mâinile lor! Cine are acum puterea totală în America / Sursa FOTO: wikimedia.org

Senatul american a aprobat, miercuri, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, cea mai semnficativă extindere a alianței din 1990 încoace, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

NATO și-a oficializat invitația adresată Suediei și Finlandei de a se alătura alianței la sfârșitul lunii iunie, iar decizia trebuie să ajungă la parlamentele și legislativele celor 30 de state membre pentru ratificarea finală.

Președintele Joe Biden a trimis protocoalele pentru ratificare la Senat în iulie, deschizând calea pentru vot, care necesita aprobarea a două treimi din Senat pentru a avea succes.

Aderarea Suediei ș Finlandei „va consolida alianța”

McConnell a precizat că aderarea Suediei şi Finlandei în NATO „nu va face decât să consolideze cea mai de succes alianţă militară din istoria omenirii”.

Suedia şi Finlanda şi-au anunţat amândouă intenţia de a adera la NATO în luna mai, după ce invazia Rusiei în Ucraina a provocat o schimbare bruscă a atitudinii faţă de aderarea la bloc, potrivit Reuters.com.

Liderul minorităţii din Senat, Mitch McConnell, a prezis, în remarcile făcute miercuri în plen, înaintea votului, că acesta va fi „pe cât de decisiv, pe atât de bipartizan”.

Rezultatul final al votului din Senat a fost de 95 la 1, senatorul republican Josh Hawley din Missouri votând în opoziţie, iar senatorul republican Rand Paul din Kentucky votând ”prezent”.