Sentința prin care locuitorii din Nadăș și-au PIERDUT satul a fost DESFIINȚATĂ. Decizia nu este definitivă

Publicat: 11 09. 2018, 12:12
Actualizat: 02 10. 2018, 16:04

Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Arad, decizia de la Judecătoria Ineu, prin care familia Colțeu a fost împroprietărită, în 2006, cu peste 8.700 de hectare de păduri și terenuri agricole din satul Nadăș, județul Arad, a fost desființată de către Judecătoria Balș.

„Instituția Prefectului – Județul Arad a înregistrat o victorie, în primă instanță, la Judecătoria Balș, județul Olt, unde fusese strămutat, în urmă cu doi ani, procesul locuitorilor satului Nadăș cu familia Colțeu. Sentința civilă nr. 857 din 10 septembrie 2018 a admis, în rejudecare, cererea de revizuire promovată de Comisia Județeană de Fond Funciar din cadrul Instituției Prefectului – Județul Arad, împotriva sentinței civile nr. 657/ 2006 a Judecătoriei Ineu, prin care s-a restituit familiei Colțeu suprafața de 8.742 de hectare de pădure, în baza certificatului de calitate de moștenitor nr. 5/ 2003, emisă de notarul Vlai Adrian, care a fost desființat definitiv, de instanțele penale, în urma declarării falsului acestui act. Judecătoria Balș a decis desființarea sentinței civile 657/ 2006 a Judecătoriei Ineu”, arată Prefectura Arad.

Hotărârea Judecătoriei Balș poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Olt.

„Pentru Instituția Prefectului – Județul Arad, soluția favorabilă a instanței Balș vine ca o compensare a hotărârii cu care s-a acționat, prin toate mijloacele legale avute la îndemână, pentru remedierea situației juridice a terenurilor din satul Nadăș, restituite familie Colțeu printr-un document fals”, a declarat prefectul județului Arad, Florentina Horgea.

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soților Viorica și Mihai Colțeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei județene și Comisiei locale Tauț pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanța a dispus reconstituirea în favoarea reclamanților a dreptului de proprietate în natură pentru suprafața totală de 8.762 hectare de teren și pădure, împreună cu clădirile sau alte construcții aflate pe acestea.

Inițial, atât Comisia locală Tauț, cât și Comisia județeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soții Colțeu.

În anul 2009, familia Colțeu a intabulat suprafața de aproape 9.000 de hectare din Nadăș, aproape tot extravilanul satului, dobândită în instanță. În 2014, DNA Timișoara a descins la două cabinete notariale din Arad și la un ocol silvic din satul Nadăș, care aparține familiei Colțeu.

În iunie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă contestațiile în dosarul în care Curtea de Apel Timișoara a desființat, la sfârșitul anului 2016, mai multe documente de moștenire a celor aproape 8.800 de hectare de terenuri de teren și pădure care aparțin satului Nadăș.

Localnicii din Nadăș au susținut mereu că familia Colțeu a obținut de la stat terenuri la care nu ar fi avut dreptul pentru că ar fi falsificat documentele de moștenire.

foto: captură youtube.com