Separatiștii își retrag amendamentele la Constituție după ce nu recunosc anexarea Crimeei de Rusia

Publicat: 11 06. 2015, 20:26

Reprezentanții rebelilor au propus anterior amendamente la Constituție – în cadrul procesului de pace de la Minsk – care prevăd acordarea unui anumit nivel de autonomie sau „statut special” zonelor din Donbas pe care le controlează.

Un armistițiu și aranjamente în vederea soluționării conflictului au fost semnate în Belarus, în februarie, însă aplicarea lor a stagnat în contextul în care continuă să aibă loc confruntări sporadice între insurgenți proruși și forțe naționale ucrainene.

Proiectul rebel recomanda noi structuri de putere în Donbas, fără ca regiunea să se desprindă din Ucraina, dar lăsa intactă prevederea din Constituție potrivit căreia Crimeea este parte integrantă a statului ucrainean.

Documentul risca astfel să înfurie Moscova, care furnizează separatiștilor susținere militară, dar nu le recunoaște independența față de Kiev.

Vladislav Deinego, un reprezentant al rebelilor, a declarat că Crimeea nu a fost retrasă de pe lista teritoriilor ucrainene, în acest text, deoarece procesul de la Minsk vizează conflictul din estul țării și nu peninsula, pe care Rusia a anexat-o în martie anul trecut.

„Propunerea eliminării sau păstrării în acest articol (de Constituție) nu este absolut deloc de competența noastră, având în vedere că această temă nu are nicio legătură cu Donbasul și îndeplinirea unei serii de măsuri (prevăzute de înțelegerile de la Minsk)”, a declarat el, citat de agenții.

Însă, după doar câteva ore, Deinego și Denis Pușilin, alt negociator rebel din cadrul „Grupului de contact” de la Minsk, au publicat alt comunicat, în care afirmă că retrag propunerile.

„Desigur, DNR și LNR consideră Crimeea drept parte a Rusiei”, afirmă ei, referindu-se la „republicile populare” de la Donețk și, respectiv, Lugansk. „Mai mult decât atât, republicilor noastre le-ar plăcea să facă parte din Federația rusă”, adaugă ei.

Reprezentanții rebelilor au afirmat că modificările – trimise Grupului de contact – au menționat Crimeea ca parte a Ucrainei mai degrabă ca pe o formalitate „tehnico-juridică” decât ca pe o reflectare a sentimentelor separatiștilor.

Cu toate acestea, propunerile au fost retrase „pentru a evita speculații suplimentare, în contextul în care propaganda ucraineană încearcă să transforme aceste formalități nesemnificative într-un fel de eveniment politic”, au adăugat ei.

Ei s-au răzgândit după ce comunicatul inițial pare că a luat prin surprindere Crimeea.

„Sunt sigur că colegii noștri nu vor să sugereze nimic prin acest lucru, au făcut pur și simplu o greșeală, este doar o scăpare de condei”, a declarat Serghei Aksionov, liderul Crimeei. „Nu avem de ce să ne simțim ofensați, acționăm cu toții pentru a atinge un singur scop”, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin declara săptămâna trecută, într-un interviu pentru un ziar italian, că faptul că rebelii vor să rămână în Ucraina reprezintă o „precondiție sănătoasă a demarării unor negocieri substanțiale”.

Adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin a reiterat acest punct de vedere emiercuri, apreciind că noile propuneri „au oferit posibilitatea unei căutări reale a compromisului, dacă Kievul vrea cu adevărat acest lucru”.

Unii dintre rebelii din estul Ucrainei își recunosc dezamăgirea față de faptul că Putin a decis să nu „absoarbă” în Rusia zonele aflate sub controlul separatiștilor din regiunea Donbas, așa cum a făcut cu Crimeea.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko anunța săptămâna trecută că este pregătit să organizeze un referendum național cu privire la statutul Donbasului în țară, în cazul în care sunt necesare „ajustări constituționale”.

Peste 6.400 de persoane au fost ucise în conflictul din Ucraina, potrivit ONU.