Serviciile medicale de la privat care vor fi decontate de CNAS, chiar dacă intră în vigoare propunerea lui Nicolăescu

Publicat: 17 01. 2013, 20:45
Actualizat: 03 09. 2019, 22:21

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a precizat joi că spitalele private vor primi bani de la stat pentru ambulatoriu de specialitate și pentru spitalizare de zi. În plus, nu vor fi stopate decontările către aceste unități sanitare dacă acestea au specialități unice în zonă.

„Vreau să fac câteva precizări cu privire la limitarea finanțării din bani publici. Această decizie nu poate fi luată decât odată cu aprobarea în Guvern a contractului cadru”, a spus ministrul referitor la propunerea sa de a stopa o parte dintre decontările Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru spitalele private. Potrivit acestuia, contractul cadru urmează să fie semnat până pe data de 1 martie. „Contractul cadru nu va fi negociat înainte de aprobarea bugetului Ministerului Sănătății. Numai în baza bugetului se pot face toate prevederile referitoare la buget pentru anul 2013″, a menționat Nicolăescu.

Nicolăescu a mai spus că, din a doua parte a săptămânii viitoare, ministerul va începe discuțiile cu reprezentanții spitalelor private, pentru a fi găsite cele mai bune variante în favoarea pacienților.

CITEȘTE ȘI: Nicolăescu scumpește nașterea la privat. Cât va costa aducerea pe lume a unui copil la un spital privat de la 1 martie 2013

Într-un raport prezentat de Ministerul Sănătății (MS) în ședința de miercuri a Guvernului s-a precizat că MS „susține o reechilibrare a decontării serviciilor din asistența spitalicească între furnizorii publici și cei privați, în sensul în care sistemul spitalicesc privat trebuie să beneficieze de finanțare din fonduri publice doar în domeniile în care asistența spitalicească publică este temporar sau permanent deficitară sau este nereprezentată pe plan județean sau regional”.

La 12 ianuarie, ministrul Sănătății a declarat, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susține numai spitalele publice din România, fiind sistată finanțarea din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unitățile spitalicești private.

CITEȘTE ȘI: Cât vor plăti în plus românii care merg la spitalele private după ce ministrul Sănătății a tăiat decontările de la CNAS

Nicolăescu a spus că cine își dezvoltă o afacere privată „nu și-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie să își gândească investiția bazându-se pe forțele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență”.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) alocă spitalelor, anual, aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private. Potrivit MS, banii care nu vor mai fi dați spitalelor private vor fi repartizați pentru programele de terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic și traumă.

Intenția MS a generat puncte de vedere divergente. Spitalele publice agreează sistarea alocării de fonduri către spitalele private, în timp ce unii particulari spun că măsura va afecta pacienții și va crește costurile.