Prima pagină » Știri » Sesizările MEDIAFAX pe protocoalele secrete, confirmate de CCR. De ce tac anchetatorii de un an

Sesizările MEDIAFAX pe protocoalele secrete, confirmate de CCR. De ce tac anchetatorii de un an

Sesizările MEDIAFAX pe protocoalele secrete, confirmate de CCR. De ce tac anchetatorii de un an
Motivarea CCR pe protocoalele dintre PG și SRI ridică probleme esențiale în ceea ce privește depășirea competențelor de către SRI și cât i s-a permis să acționeze în Justiție. Aceleași probleme au fost ridicate și de MEDIAFAX în două sesizări. Cu toate acestea, procurorii nu au luat nicio măsură.

MEDIAFAX SA a transmis Procurorului General, în data de 2 aprilie 2018, sesizarea în legătură cu posibile infracțiuni comise prin semnarea și punerea în aplicare a Protocolului SRI- Parchetul ÎCCJ, cu următoarele suspiciuni: uzurparea funcției, abuz în serviciu, compromiterea intereselor justiției, delapidare, deturnare de fonduri.

Ulterior, Mediafax Group a depus luni, 27 august, plângere penală pe numele celor care au redactat și semnat protocolul PG-SRI nr.00750/003064, din 2009, fiind nominalizate șase posibile infracțiuni, printre care abuz în serviciu și delapidare. Semnatarii protocolului sunt Tiberiu Nițu, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și George Maior.

Adrese cu privire la protocoalele secrete și abuzurile care s-au putut înfăptui în baza lor, au fost transmise de compania MEDIAFAX către Avocatul Poporului, Comisia abuzuri, Comisia juridică, Comisia pentru drepturile omului, președinții Camerelor Deputaților și Senatului, ICCJ, Ministerul Justitiei, Presedintia României, Comisia SRI.

Prima sesizare a procurorilor, din luna aprilie se află momentan la Parchetul Militar, iar cea de-a doua este la Parchetul General, fără vreo soluționare. Cât privește celelalte instituții ale statului și comisii parlamentare, acestea au răspuns că analizează sesizarea sau au deja verificări similare și au cuprins în acelea și plângerea MEDIAFAX (exemplu: Comisia de Control SRI anunțase că există un raport comun legat de existența protocoalelor).

Niciuna nu a luat vreo măsură concretă.

Motivarea transmisă de Curtea Constituțională a României din această săptămână vine însă să confirme ceea ce MEDIAFAX a sesizat.

CCR a admis, în 16 ianuarie, sesizarea Camerei Deputaților referitoare la existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar și după denunțarea lor. În urmă cu două zile magistrații au făcut publică și motivarea în care se arată că Ministerul Public a avut o conduită neconstituțională prin cedarea către SRI a unor competențe în desfășurarea urmăririi penale: „ceea ce se impută în cauza de față Ministerului Public este o conduită instituțională, care a dus la încheierea a două „protocoale de colaborare” succesive, cu încălcarea atribuțiilor sale constituționale. Se apreciază, astfel, că o asemenea conduită a încălcat, pe de o parte, atribuțiile constituționale ale Parlamentului, iar, pe de altă parte, a generat o practică judiciară contrară art.124 din Constituție”.

În sesizările MEDIAFAX s-a cerut verificarea faptului că Ministerul Public a permis ofițerilor SRI din cadrul Institutului pentru Tehnologii Avansate sa efectueze acte de urmarire penală in dosarul 332/P/2014.

Motivarea CCR arată, totodată, că Ministerul Public a încălcat atribuțiile constituționale ale Parlamentului. În sesizarea MEDIAFAXX se preciza: Prin Protocol a fost încălcat principiul separației puterilor în stat, atunci când are loc delegarea unei atribuții ce apartine în totalitate legiuitorului.

Motivarea CCR anunță că prin semnarea și punerea în aplicare a protocoalelor, s-a stabilit în sarcina SRI competențe în alte domenii decât cele prevăzute de lege. Sesizarea MEDIAFAX: Conform Legii 14/1992 SRI nu poate efectua acte de urmărire penală, dar și că SRI a căpătat atribuții de organ de urmărire penală conform art 17 din protocol.

O altă problemă ridicată de MEDIAFAX și care se regăsește în motivarea CCR este legată de competențele conferite ofițerilor SRI pe care e are doar procurorul.

Apoi, CCR a stabilit că funcționarea protocolului afectează drepturile și libertățile fundamentale, prin diminuarea garanțiilor și încalcă dreptul la un proces echitabil. În plângerea MEDIAFAX se menționează că: Protocolul a produs o vătămare a drepturilor Mediafax Group SA și a încălcat dreptul la un proces echitabil.

De asemenea CCR a transmis că între SRI și Ministerul Public s-au stabilit raporturi contra legii. În sesizarea MEDIAFAX s-a menționat că, prin aplicarea Protocolului, procurorii au transmis SRI informări în legatură cu anchetele penale, fapt interzis și sancționat de art 304 cp”Divulgare a informatiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

MEDIAFAX așteaptă în continuare o reacție din partea instituțiilor de anchetă, măcar acum după motivarea Curții Constituționale.

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
„Ceaușescu, Ceaușescu!”. Scandări la „Beach, Please!”. IICMER: „Un gest profund îngrijorător”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
BREAKING | O jucătoare de tenis a fost împușcată mortal de propriul tată. Avea doar 25 de ani
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Ucigașul din Mureș, de negăsit de aproape o săptămână. Poliția verifică piste în trei județe
StirileKanalD
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
KanalD
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Specia din Insulele Galapagos care pare să EVOLUEZE în sens INVERS
Capital.ro
Tragedie națională. Am pierdut actrița inimilor noastre. Au găsit-o moartă în casă: „Fie ca acum să ai pace”
A1
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Cercetările au continuat și s-au făcut noi descoperiri cu privire la posibilă cauză care a dus la accidentul aviatic din India! Ce s-a întâmplat, de fapt?
RadioImpuls
Destroy Lonely nu va mai cânta niciodată la Beach, Please! Reacția organizatorilor după ce un băiat de 15 ani a ajuns la ATI din cauza artistului. Selly: „De azi, niciun participant nu mai are acces pe scenă”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” al biologiei