Sibiu: Femeie de 83 de ani, împiedicată să voteze. Poliția a deschis dosar penal

Publicat: 06 12. 2020, 19:34
Actualizat: 06 04. 2021, 15:19
Sibiu: Femeie de 83 de ani, împiedicată să voteze. Poliția a deschis dosar penal / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

O femeie de 83 de ani, din Miercurea Sibiului, județul Sibiu, a fost împiedicată să voteze. Potrivit Poliției Sibiu, în acest caz a fost deschis un dosar penal.

Femeia a fost împiedicată să voteze

Potrivit Poliței Sibiu, o femeie a sesizat telefonic Centrul Operațional al Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu cu privire la faptul că mamei sale nu i s-a permis să voteze la o secție din orașul Miercurea Sibiului.

„În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că femeia, în vârstă de 83 de ani, cu reședința în Miercurea Sibiului, avea drept de vot. Având în vederea aspectele constatate, polițiști continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, faptă prevăzută și pedepsită de 385 alin. 1 din Cod Penal”, afirmă Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

În total, de la deschiderea urnelor și până în acest moment, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu a fost sesizat cu privire la trei incidente electorale.

Bolnavii de COVID de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara nu pot vota. Persoanele delegate în secția de votare refuză să ducă urna mobilă la unitatea medicală

32 din cei aproximativ 200 de pacienți cu COVID internați în toate secțiile Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara – inclusiv un candidat la Camera Deputaților – au solicitat să voteze cu urna mobilă. Persoanale delegate la secția de votare 163, de pe str. Lorena, la care este arondat spitalul, refuză însă să intre în saloanele pacienților.

„Am refuzat, pentru că toți bolnavii sunt confirmați cu COVID-19. Toată lumea are familie și atunci am hotărât, în unanimitate, să nu meargă nimeni. S-a făcut un proces verbal în care s-a consemnat tot, am semnat toți cei zece membri”, spune unul dintre membrii secției de votare.
Reprezentanții Biroului Electoral Județean afirmă că nu mai există șanse ca bolnavii de la „Babeș” să își poată exercita dreptul de a vota.

Membrii secției de votare nu pot fi obligați să meargă cu urna mobilă, iar aceasta nu poate fi dusă de altcineva la pacienți.


„Membrii secției de votare au invocat protecția dreptului la propria sănătate, au întocmit un proces verbal prin care au constatat refuzul tuturor membrilor. Urmează să luăm act de acest proces verbal, poate fi eventual o contravenție privind refuzul de a participa la activitatea biroului electoral al secției de votare”, a declarat Mihaela Roibu, locțiitor al președintelui Biroului Electoral Județean.


Potrivit Legii 208/2015, se pot aplica amenzi între 1.500 și 4.500 de lei pentru „încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligației de a participa la activitatea acestor birouri”.